Hyttefolk tar ansvar for Hellandsjøen

Fastboende og hytteeiere i Hellandsjøen er ikke som andre by- og bygdefolk.

Saken oppdateres.

Hvem andre satser flere millioner private kroner for å holde liv i ei grend?

Enten de har bodd der all sin dag eller bare oppholder seg der i ferier og helger, brenner mange for Hellandsjøen. Om stedet er aldri så populært til feriebruk, er det en typisk utkant. Fortsatt liv for nærbutikken er f.eks. ingen selvfølge.

- Ei bygd med og ei bygd uten butikk er to forskjellige ting, sier Lisbeth Pedersen, en av mange trondhjemmere med tett og varmt hytteforhold til Hellandsjøen. Hun er også styreleder i Hellandsjøen Eiendom AS, et selskap som ble stiftet i fjor med tanke på boligbygging i grenda. Om fire uker står et nybygg med fire utleieleiligheter innflyttingsklart.

Her blir det altså ikke bare med praten, det aksjoneres. Lisbeth Pedersen mener den nye firemannsboligen er et bidrag til å holde folketallet oppe - og gjerne øke det. Interessenter har for lengst meldt seg til de 60 kvadratmeter store leilighetene. Idylliske Hellandsjøen er attraktiv som boplass enten folk har jobb på stedet, på Tjeldbergodden eller på Kyrksæterøra, kommunesenteret som ligger halvannen mil lenger sør i Hemne.

Hundrevis av hytter

Lokalsamfunnet har rundt 250 fastboende. Innenfor en radius på ikke altfor mange kilometer finnes dessuten noen hundre hytter.

Ny skole og forsamlingshus fikk grenda for noen år siden. Mange har likevel vært bekymret for stedets butikk, Thore O. Stokkes Eftf. Innehaverne begynner å trekke på årene, og hvis omsetningen faller, er det ikke mye fristende for neste generasjon å overta. Til det blir arbeidsdagene gjerne for lange og timefortjenesten tilsvarende lav.

Men kjøpmannsparet Ruth og John A. Vaagan medgir at det ser bedre ut for butikken nå enn for noen år siden. Nettopp fordi hytte- og bygdefolket har mobilisert for mer handel lokalt, har aktiviteten i og rundt butikken tatt seg opp.

Ærer hytteboerne

- Hytteboerne skal ha honnør for å ha tatt ansvar for stedet, sier Ruth Vaagan til Adresseavisen. Hun er tysk av opprinnelse, kom selv til området som hytteturist for mange år siden, møtte kjøpmannen i Hellandsjøen og ble værende.

Gjestehavna i Hellandsjøen er bygget ut og rustet opp, og båttrafikken har tiltatt merkbart. Nærbutikken får sin del av denne kaken bl.a. gjennom dieselsalg. Litt handler de sjøfarende også i butikken, for ikke å snakke om i Stokkebrygga Kafé, som i helger og på onsdagskvelder byr på både mat og forfriskninger. De årvisse Hellandsjødagene trekker folk i tusentall.

25 AS-eiere

Ideen om å stifte et eiendomsselskap og satse på utleieboliger ble unnfanget i en gruppe som for et par år siden sprang ut av den lokale båtforeningen og kaller seg Hellandsjøen Utvikling. 25 aksjonærer - fastboende, hytteeiere og lokale bedrifter - stablet en AS-kapital på 650 000 kroner på bena. Resten av de 2,9 millioner kronene firemannsboligen kom til å koste, er finansiert med lån.

- Spennende! sier styrelederen i Hellandsjøen Eiendom. Selvsagt er det på ingen måte at satsingen på utleieboliger blir en suksess, men Lisbeth Pedersen mener det bør være et marked for slikt i området. Hun understreker at aksjonærene ikke investerer for avkastningens skyld. Det er ønsket om mer aktivitet i grenda som ligger bak.

Kvinne-styrt

- Vi som har hytter i Hellandsjøen føler oss veldig velkomne her. Dugnadsånden i lokalsamfunnet var sterk fra før, og jeg tror ikke den er blitt svekket. Samarbeidet mellom hyttefolk og lokalbefolkning opplever jeg som særdeles godt. Med kafé og pub på kaia har det sosiale samkvemmet også fått en større plass i ferie- og helgetilværelsen, sier Lisbeth Pedersen.

Styret for Hellandsjøen Eiendom består av tre kvinner og to menn. Tre av de fem er fastboende, de siste to er trondhjemmere med solide bånd til Hemne-grenda.

 
    
      (Foto: THERESE FISCHE)

  Foto: THERESE FISCHE

 
    
      (Foto: THERESE FISCHE)

  Foto: THERESE FISCHE

På forsiden nå