Lykke mangler bare øl-navnet

Bunnpris og Hansa Borg Bryggerier er klar til å starte opp ølbrygging i Trondheim når Ringnes legger ned.

Saken oppdateres.

De mangler bare en bryggerimester, produksjonsmidler og en fengende etikett.

- Bryggerimester blir det vel lett å få tak i hvis det ikke lenger finnes jobb her i Trondheim. Et godt ølnavn kan kanskje leserne av Adresseavisen komme opp med, sier Bunnpris-kjøpmann Trond Lykke. I går møtte han administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier ASA til samtaler om en midtnorsk ølstrategi.

- Vi var for passive den gang Ringnes la ned Tou Bryggerier i Stavanger. Der kom Mack inn på det lokale markedet. Nå vil vi være mer pågående for å sikre at det fortsatt blir ølbrygging i Trondheim, sier Midtgaard. Han vil gjerne i samtaler med Ringnes-ledelsen om å overta både lokaler og produksjonsmidler når det blir aktuelt.

Patriot-øl

Lykke og Midtgaard hevder de ikke vil starte et nytt ølmerke dersom EC Dahls pils fortsatt blir brygget i Trondheim.

- Men EC Dahls vil fortsette som merke selv om det blir produsert et annet sted. Det vil sikkert smake likt også. Kan dere starte et nytt ølmerke bare på lokalpatriotismen?

Vil samle ølriket

- Man skal ikke undervurdere folks følelser for lokalølet, sier de to.

- Dessuten får de det ikke til å smake likt, sier Lykke.

Trond Lykke forutsetter at flere lokale aktører stiller opp når et nytt bryggeri skal bygges opp.

- Jeg vil ikke sitte som en dominerende eier, sier han.

Midtgaard mener det må gå an å samle ølriket og kanskje få med bryggeriene Aas, Christiansand og Mack på en satsing for lokale ølmerker.

- Ringnes er blitt så store og har en markedsposisjon som det Tine har på meieriprodukter. For dem er det mest interessant å gjøre alt så strømlinjeformet som mulig. De rapporterer dessuten til aksjonærene i København (Carlsbergstiftelsen) som stiller svært høye krav til avkastning etter oppkjøpet av Ringnes. Vi har lokale tradisjoner å ta vare på, selv om også vi har krav til inntjening, sier Midtgaard.

Tuborg eller ikke

Hvorfor en norsk ølgigant velger å kjøre frem et dansk ølmerke som volumselger nummer én blir derfor selvforklarende.

- Når bare mange nok har gått over til Tuborg, blir det lettere å flytte mindre volum av lokalt øl til sentrale produksjonsenheter, sier Lykke.

- Fortsetter forbrukerne å kjøpe nok av det lokale ølet, blir det kanskje produsert her, hvis ikke forsvinner det. Da står vi klar til å lage et nytt.

- Vil ikke så klare signaler fra konkurrenter føre til at Ringnes utsetter eller avskriver tanken på å legge ned i Trondheim.

- På lang sikt vil de nok legge ned, men det vil være naivt av Ringnes å tro at ikke Norges tredje største by skulle ha egen ølproduksjon, sier Hansa Borg-sjefen.

 
På forsiden nå