Siktet for gigant-bedrageri

Trondheimsmannen Frode Jørgensen (33) er siktet for grovt bedrageri, etter at investorer satset 80 millioner kroner i det politiet tror er pyramidespill.

Saken oppdateres.

Mens 33-åringen sitter varetektsfengslet for tredje uke, er politiet i ferd med å rulle opp det som kan vise seg å være en gigantisk internasjonal pyramide. Politiet mener investorer har betalt minst 80 millioner til et pyramideselskap. Pengene skal blant annet ha kommet inn via et trondheimsbasert aksjeselskap.

Gjennom beslag av datautstyr gjort under pågripelsen av 33-åringen i september har politiet hittil kommet over flere kontoer hvor såkalte investorer har betalt inn millionsummer fra hele verden. Siktelsen mot 33-åringen er nå utvidet fra underslag på 18 millioner til grovt bedrageri.

PlexPay

Store deler av de 80 millionene skal ha blitt betalt inn til kontoer tilhørende det trondheimsbaserte aksjeselskapet. Fra kontoene skal pengene ha blitt fordelt videre til blant annet firmaene PlexPay og GPS Invest. Frem til fengslingen var Jørgensen administrerende direktør i aksjeselskapet.

Overfor politiet har trondhjemmeren innrømmet at minst ett av firmaene har gjort utbetalinger til investorer, uten å ha noe reell verdiøkning i selskapet. Han har forklart at dette firmaet skulle fordele penger i utlandet, men at de ikke var kommet særlig langt da politiet slo til. Siden det ikke var noen verdiskapning i selskapet ble innskudd fra nye kunder brukt til å betale avkastning til de etablerte kundene.

- Pyramide

Aksjeselskapet gikk denne uken til sak mot politiet, og krevde via sin advokat at deres beslaglagte datautstyr og kontoer skulle frigjøres - slik at de kunne gjenoppta sin virksomhet. Trondheim tingrett avslo dette, og understreker at det er skjellig grunn til å tro at flere personer er blitt villedet og investert penger via selskapet, med tro om at disse skulle bli investert videre i næringslivet.

Samtidig kommer det frem at påtalemyndigheten mener pengeflyttingen fra bunn til topp «dreier seg om en ren pyramidevirksomhet». Årsaken er at selskapet ikke kunne tjene reelle penger uten å investere dem videre.

Videre mener påtalemyndigheten at investeringer gjort i selskaper som PlexPay og GPS Invest - via det trondheimsbaserte aksjeselskapet - ikke er gjennomført slik som investorene er blitt forespeilet.

Utvidet siktelse

På bakgrunn av dette, og flere opplysninger som er kommet frem under gjennomgangen av aksjeselskapets beslaglagte datamaskiner, retter politiet mesteparten av ressursene inn mot bedragerisiktelsen av 33-åringen.

- Siktelsen ble mandag utvidet fra underslag til å omhandle bedrageri. Vi vil i dagene fremover konsentrere oss om å avhøre flest mulig av de sentrale personene i denne saken, sier etterforskningsleder Odd Arnfinn Rollseth.

Politiet har stengt og gjennomgått aksjeselskapets driftskonto, skattetrekkskonto og depositumskonto. I tillegg til to klientkontoer som 33-åringen er siktet for å ha tappet for over 18 millioner. Aksjeselskapet har av Trondheim tingrett fått tilbakelevert to private mobiltelefoner fra politibeslaget. Telefonene tilhører to av deres ansatte.

- Ikke skyldig

Via sin advokat sier Frode Jørgensen at han ikke har bedratt noen.

Jørgensen skal, ifølge sin advokat Terje Aas, nå være glad for at politiet har gått mer bort fra siktelsen om underslag, og konsentrerer seg om bedrageri-siktelsen. Han erkjenner fortsatt ikke straffskyld i saken.

- Min klient sier han ikke har gitt noen villedende eller feilaktige opplysninger. Han erkjenner ikke straffskyld for verken underslag eller bedrageri, og er spesielt glad for at politiet har tonet ned påstandene om underslag, sier Aas.

Jørgensen mener også politiet feilaktig holder på datautstyr som er beslaglagt. Dette er utstyr som er nødvendig for at kundene skal få sine utbetalinger.

- Han mener kundene ikke får tilgang på penger de har krav på. Jørgensen kan ikke se at det er gjort noe galt i denne saken. Jørgensen mener det omtalte investeringsbeløpet høres svært høyt ut, sier Aas.

Siktet. Frode Jørgensen (33) fikk investorer til å satse 80 millioner kroner i det politiet mener er et pyramidespill.
 
        
            (Foto: PRIVAT)

  Foto: PRIVAT

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå