Suksess med gårdsmat

Galåvolden Gård i Røros er ikke bare kjent gjennom ungkarsgromguten Lars Jacob i TV2-serien «Jakten på kjærligheten».

Saken oppdateres.

I hverdagen preger en blomstrende business livet på gården.

I går ble sjølfolket på gården, Ingulf Galåen og samboer Gunn Brønnum, tildelt Bygdeutviklingsprisen for 2005 i Sør-Trøndelag under en festlig tilstelning på Røros.

Det er Innovasjon Norge som deler ut prisen, som er på 50 000 kroner i kontanter. Fylkesvinnerne går videre til den nasjonale konkurransen der premien er på kr 100 000. Vinneren kåres i Oslo Konserthus den 28. november.

Produktbredde

Galåvolden skåret høyt på produktbredde, arbeidsplasser for kvinner og ungdom, økonomisk resultat, miljøgevinst og det lokale engasjementet.

Galåvolden Gård er et aktivt bruk med melkeproduksjon, kjøttproduksjon og en stor eggproduksjon. Den kanskje aller mest spennende delen av driften kom i gang for alvor for to år siden, da de siste konsesjonene for produksjon av gårdsmat ble gitt.

TV-eksponeringen gjennom Lars Jacobs deltagelse i «Jakten på kjærligheten» er også et spennende element i forhold til utviklingen videre.

- Men det har ikke vært bare medgang, forteller Ingulf Galåen. Da han tok over gården med høns og eggsalg i 1976 var det alminnelig aksept for at omsetningen av egg og andre gårdsprodukter kunne skje direkte og lokalt. - Fra omkring 1980 og langt inn på 1990-tallet skulle all omsetning skje gjennom samvirkeorganisasjonene og butikkjedene. Vi opplevde virkelig å jobbet motstrøms.

- Men vi sto ut med motstanden, og var på plass da trenden snudde til fordel for lokalprodusert gårdsmat. Det har slått ut så til de grader positivt at vi nå opplever at hele busslaster med folk kommer langveis ifra for å høre hvordan vi har gjort det, forteller Ingulf.

Deler æren

Han er rask til å dele æren med kona Gunn, som var drivkraften bak etableringen av egen gårdsproduksjon. Hun fikk etablererstipend og startet i 2001 med de første produktene, der «Gunns ostekake» var et av de viktigste produktene. Kaka er blitt en kjempesuksess og selges nå som «Røroskake», som i dag markedsføres under Matmerks Spesialitetsmerke.

- Målet nå er likevel ikke å vokse uhemmet videre, men å videreutvikle kvaliteten, sier Ingulf Galåen. I disse dager venter han spent på utfallet av en konsesjonssøknad for utvidelse fra 7 500 til 11 500 verpehøns.

 
        
            (Foto: GEIR TØNSET)

  Foto: GEIR TØNSET

På forsiden nå