Demonstrerte mot Grilstad-oppsigelser

Fagbevegelsen i Trondheim truer med boikottaksjoner mot Grilstad Fabrikker, etter at to arbeidere fikk sparken på dagen i høst. I går samlet fagbevegelsen seg til demonstrasjon utenfor fabrikklokalene på Ranheim.

Saken oppdateres.

Arbeidere fra 18 fagforeninger - om lag 120 i antall - gjennomførte en fanemarkering utenfor fabrikklokalene i går ettermiddag. Kravet er at de to produksjonsarbeiderne som ble avskjediget med øyeblikkelig virkning i september, tas inn i bedriften igjen umiddelbart. Elisabeth Grønnesby og Anita Berdal - begge med mer enn 20 års fartstid i kjøttbedriften - ble oppsagt i september, etter at ledelsen mente de hadde oppfordret til gå sakte-aksjon blant ansatte i forbindelse med at akkordavtalen ved bedriften var opphevet. Selv hevder arbeiderne at de aldri har oppfordret til dette. Nå venter partene på arbeidsrettssaken på nyåret.

- Gufs fra andre land

Leder for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot mener bedriftsledelsen har gått langt over streken for god oppførsel i arbeidslivet.

- Dette oppleves som et gufs ifra land vi ikke ønsker å sammenligne oss med hva gjelder behandling av arbeidstakere, sier Byrkjeflot.

Fagbevegelsen er også sterkt kritisk til det de oppfatter som trusler fra bedriftsledelsen om å flytte produksjonen fra Trondheim til bedriftens fabrikk i Östersund. Nå trues Grilstad av boikottaksjoner om så skulle skje.

- Råd fra NHO

Administrerende direktør Anton Jenssen ved Grilstad Fabrikker kom ut på trappa under demonstrasjonen. Han sier oppsigelsene ble gjort etter råd fra det han kaller bedriftens «foresatte», NHO.

- Jeg opplever at fagbevegelsen kommer med utilslørte trusler. Arbeidsrettssaken får avgjøre utfallet av denne saken, sier Jenssen til Adresseavisen. Bedriftens mulige overføring av produksjon til Sverige, begrunnes av Jenssen med at de må ha en fot innenfor EU. Begge de oppsagte arbeiderne fulgte markeringen utenfor sin tidligere arbeidsplass på avstand. Elisabeth Grønnesby var rørt.

- Støtten er overveldende. Jeg har ikke ord.

Inne i fabrikklokalene sto ansatte og vinket til sine tidligere kolleger.

 
På forsiden nå