Ny golfbane i Verdal

Hogstmaskina kvesser motoren og rydder skogen raskere enn 20 mann ville ha klart.

Saken oppdateres.

Det er mange som venter på å slå ut på det 10. signaturhullet på Tronestangen.

Med tre trær i minuttet går det fort unna på den vakre halvøya i Verdal, som strekker seg ut i Trondheimsfjorden. I løpet av sommeren vil nye ni hull være ferdigsådd og folk i Trøndelag får da et 18-hulls golfanlegg som har kostet over 20 millioner kroner - klubbhus og treingsfelt inkludert.

Bare de siste ni hullene har en kostnadsramme på rundt 10 millioner kroner.

- Denne banen vil plassere seg blant de ti beste i Norge. Det er utrolig vakkert her, sier golfbanearkitekt Jeremy Turner, engelskmannen som har mange baner på samvittigheten.

Vakker halvøy

Haugevis med tømmer er allerede kjørt fram og er klar for å hentes. Skogsmaskina dundrer i vei og har på få dager avdekket konturene av en golfbane i toppklasse.

Dette er også et område med landets tetteste konsentrasjoner av gravhauger. Men høvdingene som regjerte her for over 1000 år siden drømte neppe om at menn skulle gjøre noe så lite maskulint som å drasse rundt på en tralle og klaske til en liten hvit ball.

Grunneier Jon Rostad mener det er svært viktig at man tar hensyn til og respekterer fornminnene.

- For meg er det viktig at man ikke forandrer for mye på terrenget og beholder det fine landskapet så mye som man kan.

Jeremy Turner har skapt en bane som vil by på mange utfordringer. Den blir ikke så vanskelig for nybegynnere, men krevende for de beste. Men alt i alt er det snakk om en naturopplevelse. Tronestangen er en av Trondheimsfjordens perler.

- Jeg kan ikke forstille meg at det skal bli en golfbane her, sier arkitekt Turner, mens han brøyter seg vei gjennom krattskogen. Men bare noen hundre meter hører vi brummingen fra mange hundre dieselhester som hugger i rekordfart.

- De siste ni hullene blir fantaststisk bra tilskudd til den eksisterende banen. Banen blir liggende fantastisk vakkert på halvøya ut i fjorden, sier Turner, som har jobbet mye med å lage hullene forskjellige.

- Det blir ulik karakter på hullene. Jeg har lagt de opp slik at man aldri spiller i samme vindretning. Dessuten varierer retningen på banene (doglegg) fra høyre til venstre hele tiden.

Golfbanen blir laget som en linksbane, med hullene nært sjøen og mye vind i spill.

Fra skog til park

Torbjørn Woll er minst like spent som de andre på hvordan dette skal bli. Men ut fra smilet å dømme er han ikke i tvil om at han er med på å skape noe helt spesielt. Nå er det ryddet så mye skog at også mannskapene fra Røstad Entreprenør kan begynne for fullt ute på banen. De skal blant mye annet fjerne tonnevis med stubb, legge kilometer med vanningsrør og kjøre på enorme mengder masse. Erfaringene har de med seg fra de første ni hullene de bygde for noen år tilbake.

- Dette blir spennende. Nå ser vi hvordan terrenget ser ut etter hvert som hogstmaskina gjør jobben sin. Det blir utrolig vakkert. Tronestangen forvandles fra å være ett tett skogsterreng til å bli en park, også for de som ikke spiller golf. Det blir stier over alt.

Woll mener de bygger en bane for fremtiden.

- Dette skal bli en perle hvor både nye medlemmer og gjestespillere vil strømme til. Den største utfrodringer for oss er å skaffe nye medlemmer.

Norges lengste

Det var i 1988 at grunneier Jon Rostad første gang begynte å lufte ideen om å etablere en golfbane på Trones.

- De første jeg snakket med var arkeologer og fylkeslandbrukssjefen. Jeg spurte om det lot seg gjøre å etablere en golfbane i et område med så mange fornminner. Svaret var at det ikke var noe problem hvis man tok hensyn til dett og respekterte de regler som gjelder, sier Rostad.

Bare arkitektegningene av banen viser at den blir både spennende og ikke minst utfordrende. Og det kan bli snakket lenge om det ene par 5-hullet. Det blir et av Norges lengste med sine 550 meter. Bare det vil pirre nysgjerrigheten til mange golfentusiaster.Signaturhullet. Det 10. hullet på nye Trones golfbane blir i seg selv en naturopplevelse, mener Torbjørn Woll, leder i Stiklestad Golfklubb. Kraftige byks. Hogstmaskina eter seg vei gjennom skog og kratt. Den jobber like raskt som 20 mann tilsammen.Her skal det spilles golf! Jeremy Turner (midten) har tegnet en bane som skal bli en av topp ti i Norge. Her sammen med klubbleder Torbjørn Woll og Ross Whitehead. I bakgrunnen hogstmaskina som «spiser» tre trær i minuttet. Studeres nøye. Jeremy Turner følger tegningene på kartet og prøver å få en oversikt i den tette skogen. Men nå skal den snart bort, konstaterer Stig Selseth fra Røstad Entreprenør, klubbleder Torbjørn Woll, Ross Whitehead, greenkeeper Pelle Dahl og arkitekt Jeremy Turner.Skal bort. Hogstmaskina jobber mens banearkitekt Jeremy Turner og Ross Whitehead brøyter seg vei gjennom krattet.
På forsiden nå