Kuppet inn som toppsjef i Entra

Det forelå ingen innstilling på ny toppsjef da styremøtet startet. Da møtet var over, hadde et flertall bestående av en tidligere Ap-topp, en nær bekjent og de ansattes representanter, helt uventet ansatt Rune Olsø som toppsjef i Entra.

Saken oppdateres.


Vedtak om ansettelse av ny toppsjef stod ikke på dagsorden da Entra-styret møttes på Clarion Hotel i Trondheim 26. september, ifølge sentrale kilder Adresseavisen har snakket med. Ansettelsesprosessen var kun oppført som en orienteringssak.

- En særdeles uvanlig saksbehandling. Jeg har aldri opplevd maken, sier en kilde som har vært tett på prosessen.

LES OGSÅ:Olsø ny Entra-sjef

Splittet styre

Adresseavisen kan fortelle hva som skjedde da Ap-politiker Rune Olsø fikk toppjobben i det heleide statlige eiendomsselskapet, Entra Eiendom AS, hvor Trond Giske utgjør generalforsamlingen. Giske er mangeårig venn med Olsø.

De siste dagene har det stormet rundt selskapets ledelse etter at det ble kjent at Olsø får en lønn på omlag fire millioner kroner. Olsøs partivenner i Trondheim reagerte, og dette er stikk i strid med Giskes krav om moderasjon for toppledere i statseide selskaper.

Da Kyrre Olaf Johansen gikk av som toppsjef i april, ble Olsø konstituert som ny sjef. Samtidig fikk et rådgivingsselskap jobben med å finne aktuelle kandidater til toppjobben.

Det var fortsatt en prosess i gang med fire aktuelle kandidater da styret møttes i september. Olsø var en av dem. De andre kandidatene beskrives som "tunge" innenfor eiendomsbransjen. Gjennom en grundig prosess utover høsten skulle styret enes om ny sjef. Det var planen.

LES OGSÅ: Ap-topper kritiserer Olsøs millionlønn

Et plutselig vedtak

Styremøtet ble innledet ved at styreleder Siri Hatlen spurte om noen hadde bemerkninger til dagsorden. Det var det. Et flertall på fire mot tre ville at det allerede på dette møtet skulle bestemmes hvem som skulle ansettes.

Flertallet foreslo Rune Olsø som ny toppsjef.

LES OGSÅ: - Har kuttet i pensjon

Styreleder stemte mot

Flertallet bestod av tidligere Ap-topp, Ottar Brage Guttelvik, eiendomsinvestor og mangeårig bekjent av Rune Olsø, Ketil Fjerdingen. I tillegg til de ansettes to representanter, Tore Benediktsen og Birthe Smedsrud Skeid.

LES OGSÅ: Flertallet bestemmer

Styreleder Siri Hatlen stemte imot. Det samme gjorde nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen. Etter det Adresseavisen erfarer mente mindretallet at andre var sterkere kandidater til jobben enn Olsø.

LES OGSÅ: Trekker seg fra politikken

Kjent hverandre i mange år

Eiendomsinvestor Ketil Fjerdingen og Rune Olsø har kjent hverandre i mange år. De har også et profesjonelt forhold. Fjerdingen kom blant annet inn som styremedlem i filmfestivalen Kosmorama da Olsø var styreformann i Trondheim Kino, selskapet som eier Kosmorama.

Entra er i dag av de største sponsorene til filmfestivalen.

Etter det Adresseavisen erfarer, har Fjerdingens forbindelse til Olsø aldri vært tema i styret.

- Som ansatt forholder jeg meg til styret som organ, og jeg fikk et tilbud fra styret som jeg har takket ja til. Utover det henviser jeg alle spørsmål om styrets beslutning til styreleder, sier nyansatt toppsjef Rune Olsø.

Styreleder Siri Hatlen sier til Adresseavisen at hun ikke vil ikke kommentere styrets interne saksbehandling.

- Er inhabil

Statsråd Trond Giske sier i en tekstmelding til Adresseavisen at det etter aksjeloven er styret i et selskap som har det hele og fulle ansvar for ansettelse av konsernsjef. Eier har ikke noen instruksjonsrett i slike saker, skriver Giske og føyer til at han har erklært seg inhabil når det gjelder ansettelsen av Rune Olsø - så den prosessen vil han ikke kommentere.

Adresseavisen har i hele dag prøvd å få tak i Ketil Fjerdingen uten å få kontakt.


På forsiden nå