Stopper bygging på grunn av manglende betaling

Teknobygg Entreprenør har stanset byggingen på Grilstad Park, fordi de mener å ikke ha fått betalt for arbeidet. Utbygger avviser at de skylder penger.

Grilstad Park består av eneboliger, rekkehus og blokker, til sammen 350 boliger når utbyggingen er ferdig.  Foto: GRILSTAD PARK AS

Saken oppdateres.

– Problemet er vesentlig mislighold av oppgjør. Eneste mulighet for oss er å trekke oss ut, sier konsernsjef Jan Erik Steen i Majateknobygg, som eier Teknobygg Entreprenør.

Ifølge Teknobygg Entreprenør har de 40,7 millioner kroner utestående fra Grilstad Park AS, som eies av Heimdal Bolig og Trondheim og Omegn Boligbyggelag, Tobb. Nesten 14 millioner skal ha forfalt til betaling.

– Det er så vesentlig at det etter norsk standard er å betrakte som vesentlig mislighold. Det er første gang vi stanser arbeidet av en slik grunn, sier Steen.

LES OGSÅ: - Vi er utslitt av byggebråk i helgene

Vurderer å heve kontrakt

Teknobygg Entreprenør har entreprisen på bygging av tre delfelt på ca. 180 boliger i prosjektet på Ranheim. Kontraktene er på vel 300 millioner kroner. Hele prosjektet er på 350 boliger.

Teknobygg Entreprenør sendte torsdag denne uka varsel til utbyggingsselskapet Grilstad Park, om at de stanser arbeidet med 24 timers varsel, og om mulig heving av kontrakten.

Kan bli permitteringer

Det er 20-30 ansatte i Teknobygg Entreprenør som berøres av byggestansen. De utgjør rundt en firedel av de ansatte i selskapet.

- Det er flere muligheter til å replassere dem på andre byggeplasser. Vi ser på det i løpet av helgen, sier Steen.

- Kan stansen føre til permitteringer?

- Vi må se hvordan vi plasserer dem. Hvis ikke kan det være aktuelt med permitteringer, sier Steen.

LES OGSÅ: De nye leilighetene var fulle av fukt og sopp

– Uforståelig

Daglig leder i Grilstad Park, Roar Munkhaugen, avviser at de skylder Teknobygg Entreprenør penger.

– Det er uforståelig for oss at de hevder vi ikke har betalt. Vi har per dato to ubetalte fakturaer. Grilstad Park og byggelånsbanken for prosjektet har avstemt verdiene på byggeplass, og er krystallklare på det er riktig i forhold til hva som er tilført byggeplassen av verdier, sier Munkhaugen, og legger til:

– For øvrig er vi veldig overrasket over at Teknobygg prøver å velte skylden for eget økonomisk rot over på oss, ved å hevde at vi er dårlige betalere. Å legge på fokus på at utestående er 41 millioner og i samme setning si at kun 14 millioner er forfalt til betaling, gjør saken lite troverdig, sier Munkhaugen.

Grilstad Park har holdt betalingen av to fakturaer som er forfalt tilbake, på til sammen 13,9 millioner kroner. 4,5 millioner kroner relateres til byggetrinn én, som sto ferdig i sommer.

– Det er ikke betalt fordi det fortsatt er betydelig utestående punkter på bygget, sier Munkhaugen.

Den andre regningen Grilstad Park ikke har betalt er på 9,5 millioner.

– Den holdes igjen av to årsaker: Fordi det mangler varer som er tilført byggeplass i forhold til faktureringsplan, og vi holder tilbake resterende av faktura for å sikre krav om dagmulkt for forsinket leveranse, sier Munkhaugen.

LES OGSÅ: Millionene forsvant for Maja

Forsinkelser

Han forteller at dagmulkten begynte å løpe fra sist søndag.

– I forhold til det Teknobygg har meldt til oss, er det lenge før det er ferdig. Vi så for ett år siden at det var utfordringer med fremdriften. Første byggetrinn ble levert i sommer, tre måneder forsinket. Andre byggetrinn er per dato to måneder forsinket. Det bør ikke være en overraskelse at vi holder igjen penger til dagmulktkrav i henhold til kontrakten, sier Munkhaugen.

Han sier de nå skal ha en ha en juridisk gjennomgang av hele saken, og så vurdere hva de skal gjøre i forhold til Teknobygg Entreprenør og byggeplassen.

– Vi utelukker ikke at vi må tiltre byggeplassen og sluttføre bygget på egen hånd for Teknobygg sin regning, sier Munkhaugen.

Meldte tyveri

Grilstad Park har leid inn vakt for å sikre byggeplassen. I går kveld oppdaget sikkerhetsvakten at rundt 20 personer tok med seg varer fra byggeplassen og meldte fra til politiet. De trodde det først det var tyveri, men det viste seg å være underleverandører til Teknobygg som hentet utstyr.

På forsiden nå