- For oss som oppdragsgiver er det alvorlig hvis det blir mindre kompetanse i selskapene. Det kan føre til at vi får færre forslag til løsninger for prosjektene, og det blir da dyrere å bygge skoler og barnehager, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag.

Fredag morgen deltok han på et debattmøte, som LO på kort varsel arrangerte, etter konkursen i Teknobygg Entreprenør denne uka. Det har vært rundt 60 konkurser i bygg- og anleggsbransjen i Trøndelag i år, til tross for stor byggeaktivitet.

- Det er bekymringsfullt at vi får disse konkursene, som fører til tap av kompetanse i viktige selskaper i regionen. Det er også tragisk for dem som rammes av at prosjekter ikke blir gjort ferdig eller utsatt, sier Sandvik.

Vil ha oversikt

Han viser til at det er ventet en sterk befolkningsvekst fremover, som krever nye skoler, barnehager, boliger, idrettsanlegg, veier med mer. Samtidig skal en ny kampflybase stå klar på Ørlandet i 2017.

Sandvik har derfor bedt Fylkesrådmannen lage en oversikt over kommende byggeprosjekter i regionen, slik at offentlige byggherrer kan være med på å bidra til lavere temperatur i bransjen ved å utsette prosjekter.

En av deltakerne på arbeidsgiversiden som deltok på møtet, er daglig leder Ingvill Kvernmo i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg Trøndelag (EBA). Hun synes det er spesielt at konkursene kommer nå.

- Norge går så det suser. Vi har aldri hatt så gode ordrereserver. Det vanskelig å forstå konkursene når det går så det griner, sier Kvernmo.

Sterk vekst

Hun mener årsaken til alle konkursene er sammensatt. Blant annet peker hun på kontrakter inngått til for lave priser under finanskrisen, og at flere av entreprenørene har sterke vekstambisjoner.

- Har man vekststrategi er det lett å ta risiko. Den som har lavest pris vinner anbud, sier Kvernmo.

Roar Aas i Fellesforbundet mener konkursene i liten grad skyldes finanskrisen.

- Da er det lave priser på anbudene, og da er entreprenørene opptatt av produktivitet, sier Aas.

Han mener mangel på kontroll og kompetanse, og mange innleide arbeidstakere er blant årsakene til konkurser i gode tider.

- Kaotiske byggeplasser med dårlig logistikk kjennetegner dem som har gått konkurs, sier Aas.

- Eiendomsutviklere tjener mer

Kvernmo i EBA viser til at veksten i boligprisene har vært langt større enn veksten i byggekostnadene.

- Byggekostnadene forklarer ikke veksten i boligprisene. Det ser vi også på marginene. Nå prisene på tomter øker så mye, er det eiendomsutviklerne som sitter igjen med gevinsten, mens entreprenørene sitter på risikoen, sa Kvernmo.

Daglig leder Sture Johansen i Blikkenslager Olaf Hansen, som har vært underentreprenør hos Teknobygg Entreprenør, påpekte at de store entreprenørene også eier utbyggingsselskaper.

- Vi føler oss lurt. Vi vet at det er igjen kapital i utbyggingsselskapet Maja Eiendom som har de samme eierne, sa Johansen under møtet, hvor han deltok som representant for Håndverkerforeningen i Trondheim.