Gir opp å danne nytt selskap

Det blir ikke noe nytt selskap som kan videreføre prosjektene etter konkursen i Teknobygg.

- Det sier seg selv at det går ikke å drive lønnsom virksomhet med å betale dobbelt, sier Jan Erik Steen.  Foto: RUNE PETTER NESS

Saken oppdateres.

Taperne er ansatte som får ny usikkerhet om jobbene sine.

Onsdag sa konsernsjef i Majateknobygg, Jan Erik Steen til adressa.no, at det var dannet et nytt selskap som skulle videreføre prosjektene etter konkursen i Teknobygg Entreprenør. En stor del av arbeidstakerne etter konkursen, skulle inngå i dette nye selskapet.

I en pressemelding i ettermiddag sier Steen at dette likevel ikke blir noe av. Han legger skylda på at underleverandørene var for kravstore.

– Kravet fra dem var at alle tap skulle dekkes for å gå videre. Det sier seg selv at det går ikke å drive lønnsom virksomhet med å betale dobbelt. Hadde innstillingen vært en annen, kunne vi ha fått det til, mener Steen.

– Hvilke konsekvenser vil det få?

– Arbeidsplassene som tidligere denne uka så ut til å være sikret settes nå i spill. Boet vil heller ikke blir tilført midler fordi kontraktene ferdigstilles. Det går igjen ut over dekningen til underentreprenørene.

Prosjektene går videre

– Men hvis dette er den beste løsningen for underentreprenørene, hvorfor satte de da krav du mener er urimelige?

– Jeg registrerer at det ikke var mulig å få gjennomslag. Kravet var at tapene skulle dekkes som om det ikke hadde vært noen konkurs. Det er selvsagt urealistisk, framholder Steen.

– Hva betyr dette for kundene og prosjektene?

– Prosjektene går videre allerede mandag morgen. Dette må gå fort. Kontraktene er nå trukket ut fra boet, og er i regi av Maja Eiendom i stedet. Det aller viktigste for oss er å holde boligkjøperne så langt som råd er, skadesløse.

Bostyrer Terje Bjørndahl legger ikke skjul på at han er skuffet.

– En tapssituasjon

– Enkelt sagt kan man si at det likevel ikke blir noe nytt firma som viderefører konkursselskapets prosjekter. Kreditorene, som i stor grad er underleverandører, vil få redusert muligheten til delvis å få dekt sine krav i boet. Alle som skal oppføre byggene står nå uten en entreprenør, sier bostyrer Terje Bjørndahl.

- Men blir prosjektene fullført da?

- Sannsynligvis. De som er byggherrer vil måtte inngå nye avtaler med noen som kan ferdigstille dette.

- Hva synes du om denne utviklingen?

- Jeg mener det var uheldig. Skissen som lå på bordet var en god avtale, ikke minst for de ansatte, kreditorene og de berørte byggherrene.

- Jan Erik Steen sier at underleverandørene krevde å få dekket det de hadde til gode før de gikk videre. Var det et urimelig krav?

- Jeg kjenner ikke detaljene knyttet til hvilke krav de enkelte underleverandørene har stilt, men resultatet er i hvert fall at det ble umulig for et nytt firma å gå videre. Min vurdering er at dette er en tapssituasjon for alle involverte. Vi får ikke videreført prosjektene og kreditorenes muligheter for delvis dekning fra boet, blir vesentlig svekket. Samtidig som det blir større usikkerhet for de ansatte.

– Ingen reell vilje

Advokat Stig Rune Østgaard fra advokatfirmaet Christian Wiig & Co, representerer noen av underleverandørene. Han er overrasket over pressemeldingen fra Steen.

– Jeg tror man må lese mellom linjene i den pressemeldingen der, kommenterer han.

Østgaard tror ikke det har vært noen reell vilje å stifte et selskap som skulle videreføre konkursselskapets prosjekter.

– Hvis man hadde fått det til, ville det selvsagt vært den beste løsningen fordi det ville redusert tapet. Men jeg tviler vel på at det har vært en reell vilje her. Hvilken interesse skulle de som har gått konkurs ha for å pakke penger inn i boet? De ønsker å starte helt på nytt, uten forpliktelser, påpeker han.

Østgaard tror at de underentreprenørene som henger i en tynn tråd, vil inngå nye kontrakter med Maja-systemet. Og de som har økonomi til det vil hoppe over på andre prosjekter.

På forsiden nå