Taperne er ansatte som får ny usikkerhet om jobbene sine.

Onsdag sa konsernsjef i Majateknobygg, Jan Erik Steen tiladressa.no, at det var dannet et nytt selskap som skulle videreføre prosjekteneetter konkursen i Teknobygg Entreprenør. En stor del av arbeidstakerne etterkonkursen, skulle inngå i dette nye selskapet.

I en pressemelding i ettermiddagsier Steen at dette likevel ikke blir noe av. Han legger skylda på atunderleverandørene var for kravstore.

– Kravet fra dem var at alle tapskulle dekkes for å gå videre. Det sier seg selv at det går ikke å drivelønnsom virksomhet med å betale dobbelt. Hadde innstillingen vært en annen,kunne vi ha fått det til, mener Steen.

– Hvilke konsekvenser vil det få?

– Arbeidsplassene som tidligere denneuka så ut til å være sikret settes nå i spill. Boet vil heller ikke blirtilført midler fordi kontraktene ferdigstilles. Det går igjen ut over dekningentil underentreprenørene.

Prosjektene går videre

– Men hvis dette er den besteløsningen for underentreprenørene, hvorfor satte de da krav du mener erurimelige?

– Jeg registrerer at det ikke varmulig å få gjennomslag. Kravet var at tapene skulle dekkes som om det ikke haddevært noen konkurs. Det er selvsagt urealistisk, framholder Steen.

– Hva betyr dette for kundene ogprosjektene?

– Prosjektene går videre alleredemandag morgen. Dette må gå fort. Kontraktene er nå trukket ut fra boet, og er iregi av Maja Eiendom i stedet. Det aller viktigste for oss er å holdeboligkjøperne så langt som råd er, skadesløse.

Bostyrer Terje Bjørndahl legger ikke skjul på at han er skuffet.

– En tapssituasjon

– Enkelt sagt kan man si at detlikevel ikke blir noe nytt firma som viderefører konkursselskapets prosjekter.Kreditorene, som i stor grad er underleverandører, vil få redusert mulighetentil delvis å få dekt sine krav i boet. Alle som skal oppføre byggene står nåuten en entreprenør, sier bostyrer Terje Bjørndahl.

- Men blir prosjektenefullført da?

- Sannsynligvis. Desom er byggherrer vil måtte inngå nye avtaler med noen som kan ferdigstilledette.

- Hva synes du omdenne utviklingen?

- Jeg mener det varuheldig. Skissen som lå på bordet var en god avtale, ikke minst for de ansatte,kreditorene og de berørte byggherrene.

- Jan Erik Steen sierat underleverandørene krevde å få dekket det de hadde til gode før de gikkvidere. Var det et urimelig krav?

- Jeg kjenner ikkedetaljene knyttet til hvilke krav de enkelte underleverandørene har stilt, menresultatet er i hvert fall at det ble umulig for et nytt firma å gå videre. Minvurdering er at dette er en tapssituasjon for alle involverte. Vi får ikkevidereført prosjektene og kreditorenes muligheter for delvis dekning fra boet,blir vesentlig svekket. Samtidig som det blir større usikkerhet for de ansatte.

– Ingen reell vilje

Advokat Stig Rune Østgaard fraadvokatfirmaet Christian Wiig & Co, representerer noen av underleverandørene.Han er overrasket over pressemeldingen fra Steen.

– Jegtror man må lese mellom linjene i den pressemeldingen der, kommenterer han.

Østgaard tror ikke det har værtnoen reell vilje å stifte et selskap som skulle videreføre konkursselskapets prosjekter.

– Hvisman hadde fått det til, ville det selvsagt vært den beste løsningen fordi detville redusert tapet. Men jeg tviler vel på at det har vært en reell vilje her.Hvilken interesse skulle de som har gått konkurs ha for å pakke penger inn iboet? De ønsker å starte helt på nytt, uten forpliktelser, påpeker han.

Østgaard tror at deunderentreprenørene som henger i en tynn tråd, vil inngå nye kontrakter medMaja-systemet. Og de som har økonomi til det vil hoppe over på andreprosjekter.