Beløpet er beregnet ut fra at julehandelen i år er anslått til å bli på 50 milliarder kroner. En god del av tyvegodset kommer til å havne under juletrærne, tror Virke.

Knabber kosmetikk

– Vi vet at det stjeles mye kosmetikk og hudpleieprodukter, klær, parfyme, DVD-plater, videospill og dyre matvarer. Dette er produkter som vanlige folk kjøper mye av og som er lett omsettelig for profesjonelle butikktyver, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke.

Utviklingen de siste årene har vært nedadgående, men i fjor snudde trenden og butikktyveriene økte i omfang. Svinnet er større hver desember enn i resten av året. Men det er ikke grunn til å tro at tyvenes aktivitet i julemåneden er særlig større enn i de andre elleve månedene, mener Bjerke.

Profesjonelle tyver tar juleferie

– Vi antar at de profesjonelle tyvene ikke er så aktive når det er mange kunder i butikken. Da er det vanskelig å holde tyveriet skjult. Mange av de profesjonelle er utenlandske grupper, og flere reiser ut av landet i forbindelse med julehelgen og avslutter aktivitetene sine et par uker før jul, sier Bjerke.