Søppel og satelitter kan bli eventyr

En amerikansk satellitt, en idé fra Snåsa og søppel på Steinkjer kan bli industrieventyr.

Saken oppdateres.

I disse dager blir bedriften Norsk Navigasjon AS ferdig med utviklingen av et system som de håper kan revolusjonere avfallshåndteringen i Norge, og etter hvert i andre land. I samarbeid med Innovasjon Norge og avfallsseksjonen i Steinkjer kommune har Snåsa-bedriften laget et system som kombinerer GPS-teknologi med kunderegisteret for tømming av avfall.

Utprøvd

Hver eneste avfallsdunk har et nøyaktig kartkoordinat, og alle dunker kommer frem på en kjørerute på skjerm i søppelbilen. Systemet har vært til utprøving og utvikling i Steinkjer i to år. Fire andre avfallsselskap (i Trøndelag; Fosen og Orkdal) har også det satellittbaserte systemet, men det er først nå at søppelmarkedet åpner seg for den lille Snåsa-bedriften.

– Vi er 99 prosent ferdig med produktet og nå skal vi virkelig ut å selge dette, sier Jan Ivar Sandnes, daglig leder i Norsk Navigasjon.

Målet er å selge systemet til 30 avfallsselskap i løpet av tre år.

– Det kan gi oss ti millioner kroner fra salg, pluss årlige lisensinntekter.

Utstillingsvindu

– Vi er veldig godt fornøyd med systemet. Det vi har er en enestående kobling mellom GPS-teknologi og vår egen kundebase. Etter det vi vet er det i hele verden bare Singapore som har et system som ligner, men det er mindre avansert enn vårt, sier enhetsleder Morten Johnsrud i Steinkjer kommune.

Han har hatt ansvar for utstillingsvinduet på Steinkjer, der byens renovatører i to år har styrt kjørerute og avfallstømming fra en skjerm i søppelbilen.

Gode erfaringer

Erfaringene i Steinkjer peker på disse fordelene med systemet fra Norsk Navigasjon:

 • Mindre tid til opplæring.
 • Færre feil ved søppeltømmingen.
 • Færre klager fra kundene.
 • Dokumentasjon av utført jobb

– Jeg tror det bare er et spørsmål om tid før alle avfallsselskap får pålegg om å dokumentere virksomheten sin slik vi gjør. Det er slutt på at vi diskuterer med kunden etter en klage. Før var det slik at kunden alltid hadde rett når han klaget på at vi ikke hadde tømt. I dag sendes det fra bilen et foto som dokumenterer situasjon hvis avfallsdunken er nedsnødd, ikke er satt frem eller hvis den renner over av søppel. Vi har også bidratt til å heve statusen på den jobben som renovatørene gjør, mener Morten Johnsrud.

– Skal vinne Norge

Steinkjer kommune tømmer avfall fra en befolkning på cirka 25 000 mennesker i Steinkjer, Verran og i Snåsa.

– Vi har en strategi om å gå utenlands med dette systemet, men først skal vi vinne Norge. Pengene fra salg av systemet her i landet skal inn på konto før vi tar frem globusen, sier Jan Ivar Sandnes.

 
    
      (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

På forsiden nå