Lokale sparebanker dropper skandalenavn

I sparebankene i Klæbu, Surnadal og Åsen er Terra-navnet historie.

Banksjef Bjørn Riise avduket i dag Eika-skiltet ved inngangen til Klæbu Sparebank for de ansatte. Til venstre for ham Kitty F. Ulseth.   Foto: VEGARD EGGEN

Saken oppdateres.

Eika Alliansen er fra torsdag det nye navnet på gruppen av lokale sparebanker som har vært samlet under navnet Terra Gruppen. Sparebankene i Klæbu, Surnadal og Åsen er valgt ut som pilotbanker i Midt-Norge, til å skifte logo og navn først.

- Vi kjører kundetilfredshetsundersøkelser blant egne kunder og undersøkelser av tilfredshet blant medarbeiderne hvert år. Da har vi sett at profilen og navnet til Terra Gruppen ikke har støttet opp under inntrykket kundene har av oss. Klæbu Sparebank scorer høyt, mens Terra scorer lavere, sier banksjef Bjørn Riise i Klæbu Sparebank.

LES OGSÅ: Stoltenberg avviser bankenes renteargument

- Stabilitet

Eika har vært et symbol i sparebankenes 200-årige historie, og Klæbu Sparebank, som er 155 år i år, har allerede en variant av treet i sin logo.

- Alliansen har hatt navnet tidligere, og het Eika Gruppen i begynnelsen. Eika symboliserer stabilitet, lang historie og er til å stole på. Det nye slagordet er «Ved din side», sier Riise.

Finanskonsernet Terra skapte store overskrifter, etter at meglerhuset Terra Securities anbefalte flere kommuner å låne penger med sikkerhet i fremtidige kraftinntekter. Pengene kommunene lånte ble investert i kompliserte produkter med høy risiko i USA. Da finanskrisen slo til i USA høsten 2007, falt verdien av investeringene og kommune måtte gå inn med garantier for å ikke tape alt.

LES OGSÅ: Uendret styringsrente kan dempe Dnbs renteøkning

- Har ikke hjulpet

Riise medgir at skandalen ikke har vært heldig for de 76 lokale sparebankene i alliansen.

- Vi byttet ikke navn på alliansen og gruppen den gangen, men Terra-navnet har sikkert ikke hjulpet på. Men det er ikke fokus nå, det som er viktig er strategiendringen, sier Riise, og utdyper:

- Terra var profilert som et finanskonsern. Ambisjonsnivået nå er annerledes. Eika er til for eierbankenes del. Terra hadde en annen type strategi. For en del år siden var den å bli Nordens største finanskonsern, sier Riise.

LES OGSÅ: Finanstilsynet tilbakekaller Acta og Terras investeringstillatelser

Ingen endring for kundene

For kundene vil ikke navneskiftet til alliansen ha noen stor praktisk betydning. De vi se den nye Eika-logoen og designet i banken, på nettsider, i nettbanken, på brev og på nye kort fra sparebankene.

- Men banken bytter ikke navn eller logo. Vi styrker selvstendigheten gjennom et sterkt samarbeid med andre banker, sier Riise.

Foruten kontoret i Klæbu sentrum, har Klæbu Sparebank også en filial på Heimdal, og rundt 60 prosent av kundene i banken bor i Trondheim.

LES OGSÅ: Terra-ledelsen går på dagen

- Enkeltbanker merkevaren

Eika Gruppen som er finanskonsernet i alliansen, leverer infrastruktur og tjenester til de lokale sparebankene. Det er blant annet dataløsninger, betalingsformidling, kompetanseutvikling, regnskapstjenester og markedsføring. Sparebankene selger også forsikring, kort og spareprodukter levert fra Eika Gruppen, og finansierer mye av boliglånene via Eika Boligkreditt.

- Man kan ikke være helt alene som bank i dag. Det er dyrt å drive kompetanseutvikling og utvikle tjenester. Det stilles store krav til bankvesenet, og derfor må man samarbeide med andre. Selv om samarbeidet blir sterkere i Eika, så skal vi samtidig kjøre frem navnet på enkeltbankene sterkere som merkevare, sier Riise.

Eika Alliansen har over én million kunder og 3100 ansatte. Eika Gruppen eies av 79 lokalbanker og Obos (Oslo Bolig- og Sparelag).

På forsiden nå