Kalles «byens styggeste bygg»:

Snart klar med ny fasade

En av Trondheims mest omdiskuterte bygninger, Lykkegården, får ny fasade. Endringene skal skje i arkitekt Hermann Krags ånd.

Saken oppdateres.

«Byens styggeste hus» er en av merkelappene som er klistret på den firkantede mastodonten i Munkegata 48.

Tegnet av den anerkjente arkitekten Hermann Krag, oppført midt på 70-tallet. Eieren, kjøpmann Trond Lykke, har fått mye pepper for bygningen sin, men har vært enig med mange av de som har gitt gården det glatte lag. Andre igjen har ment at bygården bør fredes.

Lykke selv har sagt at han gjerne foretar endringer, hvis mulig. Nå kommer de!

Ikke ta lett på

- Vi forsøker å redesigne bygget i Krags ånd. Vi tror at dette han bli flott, vi er oppstemte over hva vi har fått til, sier arkitekt Øystein Thommesen som sammen med kollegene Ole Løkken og Kjetil Hoel har fått oppdraget fra Lykke med å se på mulighetene for fornyelse av Munkegaten 48. Thommesen understreker at dette ikke er en oppgave man kan ta lett på. Underveis har de vært innom flere løsninger.

Forslaget de har kommet opp med beskrives som «en videreføring bearbeiding av det opprinnelige konseptet», men er likevel en ny designmessig basis som skal gi en enda bedre balanse i bygget. Det handler om å få frem et uttrykk som skaper en bedre rytme ikke bare om en forandring av det rent eksteriørmessige, det er også behov for diverse tekniske og praktiske forbedringer av fasaden, som på nåværende tidspunkt er slitt, delvis skadet, og vanskelig å vedlikeholde.

Luftigere basis

- Krag tok et klart grep den gangen bygningen ble tegnet. Det var på en tid man trodde på en helt annet fremtid for byen, hvor visjonen var Trondheim som storby, ikke med den frodigheten vi har i dag, med en blanding av stort og smått, gammelt og nytt. Og kanskje var ikke Krag helt fornøyd selv med resultatet. Vi har funnet noen geometriske feil i den nåværende løsningen som ikke gir oss inntrykk av den samme klarhet som kjennetegner de beste av Krags bygg. Bygget stemmer ikke helt i høyde eller bredde. Dette kan vi justere nå, og bygget vil i større grad få «grammatikken» i orden, sier Thommesen.

Arkitektene ser for seg en fornyelse som gjør gir bygget en luftigere basis, med en forandret løftet 1. etasje, nye glassplater på fasaden med spesialtilpasset lyssetting, og forslag om en tilbaketrukket femte etasje med fem leiligheter fra 50 til 100 kvm.

- Lykke selv ville fornye Munkegata 48. De ønsker seg et bygg de kan være stolte av de neste generasjonene. Vi tror det blir et veldig godt resultat, sier arkitekt Øystein Thommesen.

Utleie

Ifølge Trond Lykke vil forandringene av den eksisterende Munkegata 48, og de nye leilighetene på toppnivå, koste over 20 millioner kroner. Det er like mye som hele gården i sin tid kostet å oppføre. Leilighetene vil ikke bli lagt ut for salg, men skal leies ut.

- Steinplatene som er på den nåværende gården lages ikke mer. Vi måtte altså uansett gjøre noe med fasaden. Jeg synes forslag fra arkitektene er veldig spennende, og er glad for at byantikvaren er positiv til forandringene, sier Trond Lykke.

 
    
      (Foto: lykkegården)

  Foto: lykkegården

 
 
    
      (Foto: lykkegården)

  Foto: lykkegården

 
    
      (Foto: ARKITEKTKONTORET ØYSTEIN tHOMESSEN (ILL.))

  Foto: ARKITEKTKONTORET ØYSTEIN tHOMESSEN (ILL.)

 
    
      (Foto: lykkegården)

  Foto: lykkegården

 
    
      (Foto: lykkegården)

  Foto: lykkegården

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå