Kjell Inge Røkkes Aker eier halvparten av Det norske, og forbindelse med presentasjonen av regnskapet for første kvartal skriver konsernsjef Øyvind Eriksen om viktigheten av tett oppfølging av Det norskes utbyggingen på Ivar Aasen-feltet.

- Det nye styret i selskapet må følge Ivar Aasen-prosjektet nøye, slik at man tidlig kan fange opp signaler om mulige forsinkelser og kostnadssprekker, og implementere korrigerende tiltak, skriver Eriksen i rapporten.

Han er bekymret for at overskridelser på Ivar Aasen kan påvirke Det norskes muligheter til å finansiere gigantfeltet Johan Sverdrup, som er ett av største funnene på norsk sokkel noensinne. Det norske eier 20 prosent av feltet.

- Johan Sverdrup er viktigst

- Johan Sverdrup er Det norskes viktigste eiendel, og Aker vil bidra med å finne en attraktiv finansieringsmodell som gjør at selskapet kan delta i feltutbyggingen uten å redusere eierandelen. Vi støtter selskapet i avgjørelsen om å innhente kapital både gjennom salg av eiendeler, og økt gjeld og emisjoner, skriver Eriksen.

De store utbyggingene markerer et tidsskille for Det norske, og for to uker gikk Erik Haugane som toppsjef i selskapet, og jakten på en ny sjef er i gang.

- Det norske er nå i ferd med å bli et fullverdig lete- og produksjonsselskap. Dette nødvendiggjør styrking av selskapets organisasjon, først og fremst for å sikre at Ivar Aasenprosjektet blir levert i henhold til avtalt tidsplan og budsjett, skriver konsernsjef Eriksen.