Flere midtnorske bedrifter har de siste dagene fått brev fra «Norsk Internett Register». Selskapet presenterer seg som en slags bedriftskatalog på nett, og ber mottagerne om å oppdatere sine data i deres registre.

Problemet er bare at dersom bedriftene svarer på henvendelsene, risikerer de å binde seg til å betale 1000 euro i en periode på tre år. Dette står skrevet med liten skrift, nederst i brevene. Politiet og Økokrim advarer mot det som betegnes som svindelforsøk.

Internettbløff

Bak «Norsk Internett Register» står et selskap med adresse i Hamburg, Tyskland. I et brev adressa.no har sett, oppgir «Norsk Internett Register» opplysninger som ligger åpent på nettet. Disse prøver de å bruke til å svindle bedriftseiere for penger. Selskapets norske nettsider ligger på adressen norsk-internett-register.com. De bærer preg av å være oversatt til norsk via google eller et annet automatisert program.

- Selskapet er en gjenganger. Jeg har fått henvendelser fra flere bedrifter som har mottatt brevet, sier Simon Kongstoft som er rådgiver for digitale medier ved reklamebyåret HK i Trondheim.

En av dem som fikk brev fra «Norsk Internett Register» denne uken, er daglig leder Bård Singstad ved PK Trykk på Melhus.

- Jeg var ikke inne på tanken å betale. Brevet rev jeg i stykker og kastet. Det er innlysende at det er svindel, sier han.

«Norsk Internett Register» presenterer seg selv på følgende måte på nettsidene sine:

«I tider med verdensomspennende Internett består kunsten ikke mer i å samle informasjon, men å gjøre den målrettet disponibel. Og denne kunsten behersker vi! Vi – det vil si et proffteam med kjøpmenn, programmerere, grafikere, datafreaker og datakunstnere – som setter sammen kommunikasjonsdata og bransjeinformasjon fra bedriftsinternettdeltakere fra hele Norge i det norske internettregisteret og har forberedt alt for det profesjonelle søket.»

Har holdt på i årevis

Brevene fra «Norsk Internett Register» er godt kjent hos Økokrim. Ifølge rådgiver Anne Dybo har det tyske selskapet brukt samme fremgangsmåte i 10-15 år.

- Det har vært rolig en stund, men nå er de i gang igjen, sier hun til adressa.no.

Økokrim har vært i kontakt med tysk politi om selskapet, og tyskerne skal ha fått henvendelser fra land i hele Europa om lignende svindelforsøk. Vanlig fremgangsmåte fra selskapet, dersom man svarer på brevet, er å true med inkasso og rettssak hvis ikke betaling kommer.

- Ikke skriv under på skjemaene de sender ut og ikke returner dem. Norsk Internett Register kan være pågående og truende, sier Dybo i Økokrim.

Rådet fra tysk politi, er å ignorere henvendelsene fullstendig. Selskapet skal tidligere ha brukt et inkassofirma i Østerrike til å forsøke å drive inn penger. Ifølge Økokrim er det bare å overse også slike henvendelser.

Adressa.no har rettet en henvendelse til det tyske selskapet bak «Norsk Internett Register». Selskapet har ikke svart.