Ikke svar, men hiv dette i søpla

Økokrim advarer mot selskap som forsøker å svindle midtnorske bedrifter med gammel internettbløff.

Bildet til høyre er en faksimile av brevene «Norsk Internett Register» har sendt til flere bedrifter i Trondheim. Det til venstre er hentet fra hjemmesidene selskapet henviser til. 

Saken oppdateres.

Flere midtnorske bedrifter har de siste dagene fått brev fra «Norsk Internett Register». Selskapet presenterer seg som en slags bedriftskatalog på nett, og ber mottagerne om å oppdatere sine data i deres registre.

Problemet er bare at dersom bedriftene svarer på henvendelsene, risikerer de å binde seg til å betale 1000 euro i en periode på tre år. Dette står skrevet med liten skrift, nederst i brevene. Politiet og Økokrim advarer mot det som betegnes som svindelforsøk.  

Internettbløff

Bak «Norsk Internett Register» står et selskap med adresse i Hamburg, Tyskland. I et brev adressa.no har sett, oppgir «Norsk Internett Register» opplysninger som ligger åpent på nettet. Disse prøver de å bruke til å svindle bedriftseiere for penger. Selskapets norske nettsider ligger på adressen norsk-internett-register.com. De bærer preg av å være oversatt til norsk via google eller et annet automatisert program.

- Selskapet er en gjenganger. Jeg har fått henvendelser fra flere bedrifter som har mottatt brevet, sier Simon Kongstoft som er rådgiver for digitale medier ved reklamebyåret HK i Trondheim.

En av dem som fikk brev fra «Norsk Internett Register» denne uken, er daglig leder Bård Singstad ved PK Trykk på Melhus.

- Jeg var ikke inne på tanken å betale. Brevet rev jeg i stykker og kastet. Det er innlysende at det er svindel, sier han.

«Norsk Internett Register» presenterer seg selv på følgende måte på nettsidene sine:

«I tider med verdensomspennende Internett består kunsten ikke mer i å samle informasjon, men å gjøre den målrettet disponibel. Og denne kunsten behersker vi! Vi – det vil si et proffteam med kjøpmenn, programmerere, grafikere, datafreaker og datakunstnere – som setter sammen kommunikasjonsdata og bransjeinformasjon fra bedriftsinternettdeltakere fra hele Norge i det norske internettregisteret og har forberedt alt for det profesjonelle søket.»

Har holdt på i årevis

Brevene fra «Norsk Internett Register» er godt kjent hos Økokrim. Ifølge rådgiver Anne Dybo har det tyske selskapet brukt samme fremgangsmåte i 10-15 år.

- Det har vært rolig en stund, men nå er de i gang igjen, sier hun til adressa.no.

Økokrim har vært i kontakt med tysk politi om selskapet, og tyskerne skal ha fått henvendelser fra land i hele Europa om lignende svindelforsøk. Vanlig fremgangsmåte fra selskapet, dersom man svarer på brevet, er å true med inkasso og rettssak hvis ikke betaling kommer.

- Ikke skriv under på skjemaene de sender ut og ikke returner dem. Norsk Internett Register kan være pågående og truende, sier Dybo i Økokrim.

Rådet fra tysk politi, er å ignorere henvendelsene fullstendig. Selskapet skal tidligere ha brukt et inkassofirma i Østerrike til å forsøke å drive inn penger. Ifølge Økokrim er det bare å overse også slike henvendelser.

Adressa.no har rettet en henvendelse til det tyske selskapet bak «Norsk Internett Register». Selskapet har ikke svart.

På forsiden nå