– Når virksomheten er overdratt, er det naturlig at jeg som bostyrer ser nærmere på det, sier advokat Joar Grimsbu i Arntzen de Besche.

Lars Johansen, som eier og drev Interia AS, overdro virksomheten i selskapet til de to selskapene Interia Prosjekt og Interia Butikk 5. april i år, ifølge en pressemelding fra advokat Dag Herrem Advokatfirmaet Stamnæs Engelsen. Johansen er styreleder og daglig leder i prosjektselskapet, mens samboeren hans, Heidi Frøseth, er styreleder og daglig leder av butikkvirksomheten. De er også varamedlemmer i hverandres styrer.

Butikken er åpen

Den nye Interia-butikken ble åpnet 27. april på Nordre. «Konkursen påvirker ikke virksomheten i butikken eller prosjekter», skriver Herrem.

Det konkursrammede selskapet drev butikken i Olav Tryggvasons gate 12. Lokalene eies av Reitan-selskapet E.C. Dahls Eiendom. De er nå fraflyttet.

«Butikken i Olav Tryggvasons gate 12 hadde jevnt fall i omsetningen utover høsten 2012 og våren 2013. Nedgangen i omsetning var på linje med øvrige butikker i samme bransje. Lokalene i Olav Tryggvasons gate 12 var for store, kostbare og uhensiktsmessige for fortsatt drift», skriver Herrem.

Kom med motkrav

E.C. Dahls Eiendom begjærte Interia AS konkurs, fordi selskapet ikke har betalt husleie og fellesutgifter for to millioner kroner siden november i fjor. Sør-Trøndelag tingrett er enig i at selskapet er insolvent, og slo det konkurs onsdag.

Ifølge kjennelsen fra retten bestred Johansen at Interia AS ikke kan gjøre opp for seg. Han har latt være å betale husleie fordi Interia AS har et motkrav mot E. C. Dahls Eiendom på 1,5 millioner kroner. Bakgrunnen er at han mener utleier har delt ut adgangskort i et ukjent antall, og at det er årsaken til at butikken hadde et svinn på ti prosent. Johansen mener også at utleiers manglende sikring mot innbrudd førte til et innbrudd i fjor, med stort tap for Interia AS.

I retten ble det lagt frem dokumentasjon på at det er Interia AS som har bestilt alle adgangskort til lokalene, og at det ifølge leiekontrakten er leietager som er ansvarlig for sikring mot innbrudd.

Skylder moms

Foruten husleiekravet på til sammen to millioner kroner fra E. C. Dahls Eiendom, har Interia AS forfalt gjeld på 350 000 kroner i merverdiavgift, 97 000 kroner i arbeidsgiveravgift og 77 000 kroner i lønnskrav fra ansatt.

Retten mener det er lite sannsynlig at motkravet fra Interia AS vil føre frem, og at selskapet ikke er i stand til å gjøre opp for seg.

Bostyrer har foreløpig ikke oversikt over all gjelden i selskapet.

– Det har begynt å komme inn andre krav, sier Grimsbu.

Fordringer i boet må meldes til bostyrer innen til 3. juli i år. Interia AS hadde ingen ansatte da det ble slått konkurs.

Også konkurs i fjor

I slutten av mai i fjor ble et annet av Johansens Interia-selskaper slått konkurs. Interia Bolig AS var driftsselskapet til butikken i Olav Tryggvasons gate 12. Da var det Johansen selv som begjærte oppbud, fordi butikken ikke klarte å betjene gjelden sin.

Interia AS var morselskapet til Interia Bolig AS, og overtok da driften. Grimsbu er også bostyrer for konkursen i Interia Bolig, hvor boet fortsatt er til behandling.

Eiendomssjef forretning i E. C. Dahls Eiendom, Ole Eidem, forteller at de jobber med å finne ny leietaker til lokalene i Olav Tryggvasons gate.

– Vi har flere seriøse interessenter, med konsepter som er bra for byen, sier Eidem.

Lars Johansen har ikke svart på Adresseavisens henvendelser.