I går ble det kjent at regjeringen godtar at Norgesgruppen og Ica starter med felles innkjøp av varer. Avtalen om felles innkjøp og distribusjon ble opprinnelig inngått i januar, men ble midlertidig stanset av Konkurransetilsynet, som fryktet at Norgesgruppen ville få en for dominerende posisjon i markedet.

Etter at Ica forpliktet seg til å fortsette med egen distribusjon mens tilsynet behandler saken, har regjeringen nå godtatt at de starter med felles innkjøp. En endelig avgjørelse er ventet til høsten.

Rema-sjef Ole Robert Reitan er svært lite fornøyd med regjeringens beslutning og kalte den i går for «Ubegripelig kunnskapsløst».

- Ekstremt sannsynlig

Knut Faremo, tidligere konsernsjef i Norgesgruppen, tror det er «ekstremt stor sannsynlighet» for at de andre aktørene på markedet, da spesielt Coop og Rema, vil føle seg tvunget til fusjon dersom avtalen mellom Ica og Norgesgruppen godkjennes.

- Det sier seg selv at dersom en aktør blir for stor, vil den aktøren også kontrollere hvilke andre aktører det er plass til på markedet, uttaler Faremo til Finansavisen.

Coop-sjef Ola H. Strand vil ikke utelukke en fusjon, dersom Ica/Norgesgruppen-avtalen godkjennes.

- Nei, men først og fremst må vi nå konsentrere oss om Konkurransetilsynets avgjørelse, sier Strand til Finansavisen.

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra en ferierende Rema-sjef Ole Robert Reiten, uten å lykkes.

- Hater Coop

Ved inngangen til 2013 var Coop fortsatt nest størst i det norske markedet, knepemt foran Rema (se faktaboks). I følge Dagens Næringsliv (DN) viser ukentlige målinger fra analysebyrået Nielsen at Rema passerte Coop i februar i år.

- Mitt største ønske er oppfylt, var Odd Reitans reaksjon på målingene. Han sender hver fredag ut et internt brev til sine ansatte, og i forrige måned var forholdet til Coop tema i ett av brevene.

- Jeg hater Coop, og da er det selvsagt ideologien jeg mener. Vi står for egeninteresse og kjøpmannskap, de står for null eierskap, kun liksomeierskap, skrev Reitan, i følge DN.