– Av alle byene Siva er engasjert i, er Trondheim byen som har utnyttet potensialet dårligst.

Det sier Erik Haugane, administrerende direktør i Siva. Han mener byen har alle forutsetninger for å skape en innovasjonskultur som kan fostre flere større teknologibedrifter, men at det mangler et samlingspunkt.

– Det er nesten som en matoppskrift; vi har både får, kål og pepper, men de ligger på hver sin høyde. Vi får aldri laget den gode fårikålen, sier han.

Alt i ett bygg

Haugane, som selv har grunnlagt oljeselskapet Det norske, deler visjonene til Alf-Egil Bogen. Atmel-gründeren uttalte tidligere denne uken at Trondheim har potensial til å bli ledende i Norden på flere fagfelt. Haugane mener løsningen er å samle de store aktørene i samme bygg.

– Vi er den byen som har flest nyoppstartede teknologibedrifter, vi har forskningsmiljøet gjennom Sintef, teknologiutdanningene og gründerne fra NTNU og andre utdanningsinstitusjoner. Det er viktig at investormiljøet, såkornfondene og teknologibedriftene også kommer inn i bygget. Hadde vi klart å samle aktører som ikke åpenbart har noe med hverandre å gjøre, er jeg sikker på at smittefaren er så stor at det kommer forretningideer som vil skape store, lønnsomme bedrifter, sier Haugene.

Åpent kontorlandskap

Siva-direktøren understreker at bygget ikke bare må bli et kontorlandskap med solide vegger og låste kontordører mellom gründerne.

– Leiv Eriksson-senteret var et forsøk på å gjøre noe av det samme. Det fungerer for bedriftene som er der, men vi trenger et bygg som åpner mer for samspill mellom leietakerne, sier Haugane.

Svaret er en åpen kontorløsning, hvor de forskjellige aktørene kan utveksle ideer og samarbeide om problemstillinger. Bygget må ha plass til rundt 1000 personer.

– Målet er at gründerne og bedriftene kan finne sammen, utvikle felles produkter og skape vekst, fremfor at hver og én går videre med sin egen idé og forblir små. Det er en feiloppfatning at de fleste suksessrike bedriftene har oppstått fra en genuin oppfinnelse. De fleste suksessene kommer fra en sammensetning av gammel kunnskap, mens bare et lite fragment er ny teknologi, hevder Haugane.

– Det er også en kjempefordel at investormiljøet har sjansen til å danne seg et eget bilde av gründerne ved å følge nyskapingen på samme sted som den skjer, heller enn at gründerne kommer og banker på dørene til investorene, legger han til.

Spektakulært bygg

Ved å samle alle under ett tak, mener Haugane at man samtidig får et sted hvor man kan vise frem teknologien som utvikles i Trondheim, noe han mener mangler i dag. Siva-direktøren ønsker seg et signalbygg.

– Vi kan ikke lage en brakkeby og tro at alle vil jobbe der. Folk må ha lyst til å jobbe i bygget, det må være spektakulært. Et bygg som Ocean Space Centre på Nyhavna hadde passet til dette. Vi må tørre å tenke sånn i Norge, det har vi råd til, mener Haugane.

– Hvordan jobber Siva for at dette skal bli en realitet?

– Nå har ikke sittet så lenge i sjefstolen i Siva, men noen må komme sammen, så får vi se om Siva tar et initiativ overfor flere av disse miljøene, sier Haugane.