I rettssaken mellom Norsk Kylling på Støren og tidligere kvalitetssjef Frank Vidar Harstad, har det kommet frem at bedriften skal ha brukt opptil fem år gamle råvarer i produkter solgt hos Rema 1000.

Ifølge Norsk Kyllings advokater skal et stort antall kunder som klaget på kyllingproduktene også ha blitt feilinformert da de henvendte seg til Harstad.

– Tok umiddelbart affære

Ifølge Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan ser dagligvarekjeden veldig alvorlig på det som har skjedd.

– Vi har vært gjennom en lang og omfattende opprydningsprosess, og har nå sikret alle ledd av produksjonen som gjør at kundene våre skal føle seg trygge på kyllingproduktene, skriver Reitan i en e-post til adressa.no.

– Hvis kundene har klaget på produktene, hvorfor har ikke Rema oppdaget dette tidligere? Har Rema hatt god nok kontroll med produktene de har solgt?

– Forhold som er kommet frem i retten er ting vi oppdaget etter en lang og omfattende opprydningsprosess etter at vi tok over. Det har vært vanskelig å dokumentere fordi kun deler av dokumentasjonen er fra produksjonslogger, resten på mail og gjennom dialog. Det vi kan si med sikkerhet er at etter vi tok over, og gjennomførte granskning, tok vi umiddelbart affære for å sikre at ingen produkter inneholdt gamle råvarer, sier han.

Kan få nye bøter

– Ifølge Mattilsynet har situasjonen ved Norsk Kylling forbedret seg, men tilsynet har senest i oktober varslet dagbøter på grunn av manglende hygienerutiner ved fabrikken? Hva skal Rema gjøre for å sikre at produktene er helt trygge?

– Hovedansvaret for kvalitetssikring ligger i bedriften, sier Reitan, og henviser derfor til kvalitetsdirektør Merethe Forseth ved Norsk Kylling, som i Adresseavisen tirsdag uttalte at de sakene som er blitt påpekt og krevd forbedret av Mattilsynet vil være på plass innen desember.

– Kan kundene stole på at Rema selger trygg mat?

– Ja. I dag drives Norsk Kylling på en slik måte at kundene skal være helt trygge på at matsikkerheten i varetas, sier han.

Rundt en fjerdel av alt hvitt kjøtt som selges i Norge, produseres ved Norsk Kylling på Støren. Foto: MARIANN DYBDAHL