Får millionene til å yngle

Bernt Østhus har en egen evne til å få ting til å skje og penger til å yngle. Nylig solgte han seg ut av suksessrike Reslab – med stor gevinst. Nå er det Aqualyng han bruker mest tid og krefter på.

Saken oppdateres.

Selv om styreledervervet i Aqualyng legger beslag på brorparten av arbeidstiden hans, rekker advokat, investor, eiendomsutvikler m.m. Bernt Østhus over mye mer. Via Ebo Eiendom jobber han med planer om å bygge fire hoteller og et eksposenter på flyplassen i Riga. Oppdal-bedriften Elotec vil han være med å løfte fra 100 millioner kroner i 2007-omsetning til 500 millioner senest om fem år.

– Både Riga Airport Business Park og Aqualyng blir større enn Reslab, sier Østhus til Adresseavisen. Etter at oljeserviceselskapet Reslab for et par uker siden ble solgt til et amerikansk konsern, cashet Østhus-familiens selskap Staur Holding inn over 100 millioner kroner – hvorav det meste var ren gevinst.

– Ifølge «rollelisten» din er du daglig leder eller har verv som styreleder eller -medlem i 68 selskaper. Ganske mye, det?

– Listen gir et misvisende bilde. De fleste vervene er knyttet til egne, små selskaper, for en stor del enkelteiendommer. De eksterne, tunge vervene begrenser seg til en håndfull.

På jobb før seks

At han jobber mye, benekter Østhus likevel ikke. Når han er hjemme i Trondheim, stiller han på kontoret mellom fem og seks om morgenen, og holder det gjerne gående til langt på kveld. Fem timers nattesøvn er nok for 36-åringen. Til feriestedet på Hemnskjel har han alltid PC-en med, og får arbeidet litt der også, samtidig som han hygger seg med fru Mona og datter Cecilie (11). I oktober venter paret forresten barn nummer to.

– Jeg synes det er fryktelig artig å jobbe. Å få være med på å skape verdier og arbeidsplasser – se resultater av innsatsen – gir meg glede. Samtidig liker jeg å være langsiktig. Å kjøpe og selge aksjer på børsen er helt uaktuelt for meg, smiler Østhus.

Han er kjent for å engasjere seg aktivt i virksomhetene han har verv i, og har ord på seg for å være en dyktig strateg. I sin tid som styreleder i Reslab og senere i Aqualyng har han fartet rundt i verden og deltatt personlig i kontraktsforhandlinger.

Større ute enn hjemme

– Det er sånt som er moro! sier Østhus, og trekker frem spennende møter med fremmede kulturer i Pakistan og Kina. Der har han også lært at politiske kontakter er gull verd når forretninger skal gjøres. Den alternative veien til suksess er faktisk korrupsjon, og da er det bare konsekvent null-toleranse som gjelder for trondheimsadvokaten og bedriftene han er involvert i.

– I dag har vi større verdiskapning utenfor Norges grenser enn her hjemme, slår Bernt Østhus fast. Med «vi» mener han Staur Holding, Soknedal-selskapet hvor foreldrene Gerd og Agnar Østhus kontrollerer 55 prosent av aksjene, Bernt 20 prosent, onkelen Olav Østhus 14 prosent, brødrene Jon Olav og Rolf Magne fem prosent hver og daglig leder Pål Kristian Moe én prosent.

Det er Staur Holding som eier 50 prosent av Ebo Eiendom, 46 prosent av Aqualyng Holding, 38 prosent av Elotec, 18 prosent av Cardinal Foods og har eierandeler i en rekke andre selskaper. Selskapet har en forvaltningskapital på 680 millioner kroner og en egenkapitalandel på 72 prosent. I fjor fikk Staur Holding et resultat før skatt på 41,7 millioner kroner.

Kylling i bunnen

Norsk Kylling AS, som Gerd og Agnar Østhus fortsatt driver, selv om selskapet i 2004 ble solgt til Cardinal Foods, var selve fundamentet for Staur. I 2005 ble også Bernt Østhus’ investeringer i Reslab og diverse eiendomsprosjekter lagt inn i Staur Holding. Et annet av storprosjektene hans, utbyggingen av Kulsåsen i Trondheim, ble derimot kjørt utenfor Staur-systemet.

– Hvor mange millioner er du selv god for?

– Det er en privatsak. Jeg har så jeg greier meg, svarer Østhus kort, men blidt. 2006-regnskapet for hans eget selskap, Kuppelvik AS, forteller imidlertid om et resultat før skatt på 46 millioner kroner.

Å snakke om seg selv er ikke det Østhus liker best. Han røper likevel at han gjorde sine første forretninger som ungdomsskoleelev: Han prøvde seg som naturfotograf, gjorde det bra og fikk solgt en god del bilder. Med denne geskjeften og med inntekter fra sitt eget lille firma, Støren Lydproduksjon, finansierte han senere mye av jusstudiene i Bergen. Dem gjorde han unna på snaut fire år. Så ble det jobb hos Notar Advokat, hvor unge Østhus raskt avanserte fra fullmektig til daglig leder.

I 1998 etablerte Bernt Østhus og kollegaen Alf Andersen firmaet Pretor Advokat, som i dag har 15 ansatte. Selv om han har mye annet å gjøre som forretningsmann, forsikrer Østhus at det blir tid til å skjøtte advokatpraksisen, også.

Inspirert av Lyng

Ragnar Lyng kom Østhus i kontakt med da han for noen år siden skulle bistå vanvikbyggen med salget av Lyng Drilling. De to har utviklet et nært samarbeidsforhold. Staur har i dag en større eierandel i Aqualyng enn Lyng Gruppen, og Bernt Østhus er styreleder i selskapet som senest om ti år skal være verdens største innen avsaltet og gjenbrukt vann.

– Lyng er inspirerende å jobbe sammen med – åpen og alltid villig til å dele idéene sine med andre. Andre som har lært meg mye og som har utrettet mye for næringslivet i Trondheim, er Per Fridtjof Anderssen, Trond Brekke, Ketil Fjerdingen og Ketil Wiik Johnsen, sier Østhus.

Beundrer faren

En varm beundrer er han også av far Agnar, ingeniøren som i godt voksen alder sa opp jobben i AS Olivin på Sunnmøre, flyttet hjem til Soknedal og la grunnlaget for det som i dag er et kylling-konsern med nesten en halv milliard kroner i årsomsetning. Mor Gerd får æren av å ha holdt styr på Norsk Kylling-økonomien i både gode og mindre gode tider.

Én syssel har Bernt Østhus måtte renonsere på fordi arbeidsdagene er så lange og travle: Saksofon-spillingen. Mens han studerte i Bergen, spilte han både i storband og i et par popgrupper. I de senere årene har saksofonen fått hvile, men eieren har stadig en ambisjon om å hente den frem igjen – bare han får litt bedre tid.

På forsiden nå