- Norske boligbyggere må effektivisere og industrialisere prosessene for å beholde arbeidsplasser i Norge. Slik kostnadsnivået og produktiviteten er i bransjen er i dag, er ikke norske bygningsarbeidere i stand til å produsere boliger ved tradisjonell bygging i Norge slik at folk flest har råd til å kjøpe dem, sier administrerende direktør i Tobb, Torbjørn Sotberg.

- Dette gjelder spesielt leiligheter i sentrumsnære områder hvor tomte- og infrastrukturkostnader er betydelige, utdyper han.

Trenger færre norske arbeidere

En trend i bygningsbransjen de siste årene, er at utbyggerne kjøper element- eller modulbygg til sine prosjekter i Øst-Europa. Det betyr at leilighetene er så og si ferdigbygde når de fraktes til Norge, og kun trenger å monteres på byggeplassen.

I noen tilfeller blir også arbeiderne på fabrikken hvor modulene produseres, med til Norge for å montere dem, noe som gjør at det trengs langt mindre norske arbeidere under oppføringen.

- Norske arbeidere kan ikke konkurrere med prisnivået i for eksempel Polen. Det som må skje blant norske entreprenører er en effektivisering og industrialisering av byggeprosessen. Ellers frykter jeg at norske entreprenører kan bli utkonkurrert, forteller Sotberg.

Kan spare millioner

Tobb-sjefen forteller at også hans selskap har sett på muligheten for å benytte seg av modulbygg produsert i Øst-Europa.

- Det er ingenting å si på kvaliteten på modulbyggene som importeres fra Øst-Europa. De holder den nyeste byggestandarden, Tek 10, og kvaliteten er ofte vel så god som tradisjonelle bygg som bygges ute i vær og vind, sier Sotberg.

- Hvor mye kan dere spare på å velge modulbygg?

- Det er vanskelig å være spesifikk på innsparing, det er veldig prosjektavhengig. Raskere produksjonstid gir noe besparelse for utbygger med lavere finansieringskostnader. Jeg vil anslå at det kan spares rundt fem prosent av produksjonskostnaden ved å velge en slik løsning. Det betyr ikke nødvendigvis at boligene blir billigere for kjøperen, men at et prosjekt som i utgangspunktet var ulønnsomt kan bli lønnsomt. Det er også viktig for kunne øke antall boliger som tilbys i markedet til en fornuftig pris, forteller Sotberg.

- Må snu utviklingen

Leder for Entreprenørforeningen bygg og anlegg Trøndelag, Ingvill Kvernmo, sier at byggenæringen tar konkurransen fra utlandet på alvor.

- Det har vært en negativ produktivitetsutvikling i Norge de siste årene. Det samme har vi sett i Sverige. Dette er noe man må ta på alvor. Utviklingen må snu, sier Kvernmo.

Hun forteller at byggenæringen i Trøndelag allerede har tatt tak i problemstillingen.

- Vi har et prosjekt gående som heter «Smartere bygging». Der har vi samlet alle aktørene; byggherre, arkitekt, entreprenører, Fellesforbundet osv. Målet er å få en mer industrialisert og effektiv prosess i alle ledd, sier Kvernmo.

Frykter dårlig kvalitet

Men selv om Kvernmo innrømmer at egen bransje må ta grep, advarer hun samtidig mot å la useriøse aktører få fotfeste.

- Jeg vil advare mot å tro at lettvinte og billigste løsninger lønner seg på sikt. Man må sikre seg at man har seriøse byggentreprenører som har et langtidsperspektiv i Norge. Det er en god garanti for at produktet blir så bra som det bør være. En utbygger som er i Norge over lengre tid er avhengig av et godt rykte for å få nye oppdrag, mens en utbygger som er her i kort tid ikke trenger å bekymre seg for dette, sier hun.

- Dessverre har vi sett flere eksempler på utenlandske entreprenører som har har vært her en veldig kort periode i det siste. Faren for at man ikke får tak i dem hvis det skulle være noe feil med leiligheten, eller at de slår seg selv konkurs er dessverre større blant disse enn ved de etablerte aktørene, sier Kvernmo.