- At Olavs Pub og Spiseri går over til Hansa som hovedleverandør synes jeg er pussig, for å si det mildt. Dette er jo et serveringssted som eies av fagbevegelsen, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

- En sentral kamp for fagbevegelsen har vært å bevare bryggeri og arbeidsplasser i Trondheim. Da er det pussig at man lar seg innynde av Hansa, legger hun til.

Uttalelsen føyer seg inn i en rekke av reaksjoner etter det ble kjent at puben i Folkets Hus velger Hansa Borg-bryggerier i Bergen som ny hovedleverandør av øl og brus. Det er Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) som eier skjenkestedet gjennom driftsselskapet Nova hotell, kurs og konferanse.

- Betaler gjerne mer

E.C. Dahls-bryggeriet på Lademoen er under hardt press. Til neste år flytter eierne Ringnes og Carlsberg brusproduksjonen til Gjelleråsen utenfor Oslo. Dermed forsvinner 120 arbeidsplasser. Ringens-ledelsen har også bekreftet at produksjonen av andre ølsorter enn Dahls vil forsvinne fra bryggeriet.

Hovedtillitsvalgt Jan Lillebo ved bryggeriet reagerte kraftig da det ble kjent at fagbevegelsens egen pub velger øl fra Bergen. Ordfører Rita Ottervik er langt på vei enig:

- Dahls er et øl av så høy kvalitet at jeg gjerne betaler en eller to kroner mer. Det har med patriotisme å gjøre. Jeg vil heller ha Dahls-øl enn import-øl fra Bergen, sier Ottervik.

- Lillebo oppfordrer til boikott av puben. Støtter du forslaget?

- Jeg mener det først og fremst bør bli en grundig diskusjon om det er noe patriotisme igjen i fagbevegelsen. Det vil ikke vises særlig på omsetningen om jeg boikotter Olavs Pub og Spiseri. Men vi må gjøre alt for å bevare arbeidsplassene ved bryggeriet. Dahls-ølet er viktig for vår identitet, sier Ottervik.

Krangler om boikott

Spørsmålet om boikott er blitt et hett tema internt i fagbevegelsen. I går rykket representanter fra Fellesforbundet ut i et forsøk på å avverge en potensiell boikottaksjon, som de mener vil ramme de 22 fagorganiserte ved Nova hotell, kurs og konferanse.

Adressa.no vet at det interne ordskifte i rørsla til dels har hatt svært høy temperatur. Flere har også etterspurt et engasjement fra LO. Nå varsler fungerende leder Svein Åge Samuelsen i LO i Trondheim at den offentlige krangelen vil bli tema på organisasjonens neste styremøte i neste uke.

- Når flere av fagforeningsrepresentantene har vært ute og diskutert dette i pressen, blir vi nødt til å ta en runde på det, sier Samuelsen.

- En runde på avgjørelsen om å gå fra Dahls til Hansa, eller det faktum at de har diskutert dette gjennom media?

- Også avgjørelsen vil bli diskutert, sier Samuelsen.

Vil ta debatt internt

LO-lederen fremholder like fullt at LO ikke har hatt noe med det aktuelle øl-byttet å gjøre.

- Vi har ikke visst om dette eller hatt mulighetene til å påvirke det overhodet. Jeg fikk vite dette for et par dager siden, sier han.

- Avtalen ble vedatt før jul?

- Ja, jeg har hørt at det er blitt sagt. Kanskje burde dette ha vært diskutert mer. Men mer debatt om dette ønsker jeg at vi foretar internt i LO-familien, og ikke via pressen, sier Samuelsen.

Ordfører Rita Ottervik vil oppfordre Arbeiderpartiets representanter i Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon om å ta opp saken i styret.

- Det er ikke Ap som er hovedeier i Folkets Hus, men vi hører også til der. Våre representanter må minne om hvor vi er og hvor vi skal i denne saken, sier Ottervik.