Hadde de rødgrønne tatt seg til å lytte til fagmiljøene, ville de aldri lagt månelandingen til Mongstad, fastslo Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i går.

- Mongstad er et svært komplekst anlegg, og kostnaden ved å integrere CCS i et slikt anlegg er høy, sa Røkke.

CCS er en forkortelse for carbon capture and storage, og brukes som betegnelse for fullskalaanlegget som skulle fange, transportere og lagre CO2 fra gasskraftverket på Mongstad. Prosjektet ble lansert som de rødgrønnes månelanding i 2007, men skrinlagt få dager etter valget i fjor høst.

Feil kurs

Sintef roser de rødgrønne for høye ambisjoner, men mener måneraketten valgte feil kurs helt fra starten av.

- Det ble ikke etablert en samlet plan for utvikling av CCS i Norge fra starten. Dette burde vært gjort i samarbeid mellom myndigheter, industri og forskningsmiljøer. Med en samlet plan ville vi hatt et omforent virkelighetsbilde knyttet til kostnadene for infrastruktur og industriell kompleksitet. Og med et sånt bilde på plass ville Norge neppe satset på å bygge det første CCS-anlegget på Mongstad, sa klimadirektør Røkke.

Da månelandingen ble lansert, ble kostnadene for et komplett CCS-anlegg anslått å være 5-6 milliarder kroner. I 2009, da Statoil leverte sin "masterplan" for fullskalaanlegget, var anslaget kommet opp i 20-25 milliarder.  Det tallet burde de rødgrønne sørget for å få kvalitetssikre, og deretter vurdere om Mongstad virkelig var noe å satse på, mener Sintef.

- Vanskelig

- Mine egne refleksjoner var at det ville være vanskelig å få på plass en slik investering. Derfor anbefalte vi at man begynte å se på alternative etableringer av CCS-anlegg i Norge, uttalte Røkke i Stortinget i går.

Savnet av en helhetlig plan gjorde at prosjektet ble dårlig organisert, og nødvendige trinn i teknologiutviklingen kom i gal rekkefølge, ifølge Røkke, som mener Solberg-regjeringen  nå må gjøre det de rødgrønne ikke tok seg tid til: Tegne et kart for veien videre.

- Det er fortsatt viktig med en ambisjon om å realisere et fullskalaanlegg innen 2020. Det er viktig at vi ser framover, og at vi lager et troverdig veikart for CCS i Norge, sier Røkke, som mener CCS er viktig også for å opprettholde verdien av norsk gass.

- Vi må lykkes med CCS i Norge, fra Norge og for Norge, avsluttet han under stortingshøringen i går.