– Bønder vil ha svart betaling

– Noen bønder er bare interessert i å levere grønnsaker direkte til oss, hvis de får svarte penger, sier Bunnpris-sjef Trond Lykke.

Saken oppdateres.

Tidens vind er kortreist og lokal mat. Samtidig er det kjedene som rår.

Kjøpmann Trond Lykke tror bønder ikke er særlig lysne på å levere grønnsaker på døra til butikkene.

– Med en gang det er snakk om at alt skal foregå over disken, så mister produsentene interessen for leveranser.

– Hva mener du?

– At de er mest interessert hvis de får svart betaling. Vi har fått masse spørsmål fra lokale produsenter som vil levere på denne måten, og det har vi ikke anledning til.

– Er det mangel på svart betaling som hindrer bøndene i å levere varer rett til butikkene?

– Interessen vil ha vært langt større hvis noen hadde fått svart betaling. Jeg tror heller ikke de har særlig ønske om å levere direkte til Bunnprisbutikkene. Vi har ikke særlig pågang nå. Det hadde vi før i tiden, men da var det snakk om vi ikke kunne ordne ting under bordet.

– Kan det være at bønder har gitt opp å levere direkte til butikkene?

– Vi har kanskje 100 ulike grønnsaker i en vanlig butikk i dag, og det er få som dyrker mer enn en eller to sorter. Da ville vi ha hatt mange leverandører innom butikken i løpet av en uke. Det ville vært et forferdelig arbeid, også for produsentene som må levere små kvanta direkte til butikkene.

– Er det egentlig umulig å levere kortreist mat i dag?

– Ja. Så godt som.

– Kjedene best egnet

Lykke tror kjedene legger best til rette for kjøp og salg av grønnsaker.

– På Frosta leveres grønnsakene bare i sesongen. Vi skal ha de samme grønnsakene hele året. I tillegg er vi veldig opptatt av matsikkerheten. Men vi har ikke noe imot at grønnsaker selges på gårdene, det er morsomt. Men det blir en gimmick.

– Har du kunne hatt noe som ligner på gårdsutsalg utenfor butikkene?

– Det er mer tradisjon for å ha utestasjoner med frukt og grønt i Oslo enn i Trondheim.

– Men tradisjon er kanskje noe en kan gjøre noe med?

– Ja. I Oslo kan frukt og grønt stå ubevoktet ute, og folk kommer inn til kassen for å betale. I Trondheim er butikkeiere kanskje mer redde for at folk ikke vil betale.

– Mener du at trøndere er mer grådige eller frekkere enn Oslofolk?

– Det tror jeg ikke. Men butikkeierne er mer skeptiske enn butikksjefene i Oslo, og de får gjøre som de vil. Men vi vil gjerne ha kundene inn i butikken. Det er jo best å ha frukt og grønt i butikkene. Jeg er skeptisk til å ha grønnsaker i trafikkerte gater med mye blyforurensing, sier Trond Lykke.

– Hedersfolk

Kjell Paulsen er innkjøp- og salgssjef i Coop Norge i Trondheim. Han sier at Coop ikke opplever at bønder krever svart betaling hvis de skal levere varer direkte til butikkene.

– Det opplever jeg ikke i mitt miljø. Jeg har et kjempeforhold til produsentene – også på Frosta. De er opptatt av hva som kan kjøpes i butikk. Det er helt motsatt av det Lykke hevder. Vår holdning er at vi ønsker best mulig samarbeid med våre produsenter, sier Paulsen.

Når sesongen er over, tar Coop bøndene med på tur i butikker for å snakke om mat.

– Slik får kundene og produsentene gode opplevelser. Samspillet med produsentene er godt. Produsentene er hedersfolk, sier Paulsen.

Urimelige påstander

Bondelagsleder Arne Vinge fra Frosta sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen om at bøndene liker å få betaling under bordet.

– Den tida er forbi. Produsentene er interesserte i å få alt på papir.

Han sier likevel det er enklest å levere varer til grossisten.

– Så det er kjedemakta som rår?

– Ja, du kan si det slik.

 
På forsiden nå