Lakseaktivist  avvist av høyesterett i Canada

Han ble dømt i Canada for ærekrenkelser mot norske Cermac. Nå er aktivisten Don Stanifords anke avvist av canadisk høyesterett.

Canadisk høyesterett avviser Don Stanifords sak mot norske Cermaq.  

Saken oppdateres.

Don Staniford er en av verdens mest kjente aksjonister mot oppdrettsbransjen og for vern av villaksen. Blant annet den norske organisasjonen Redd Villaksen støttet Staniford da et av verdens største oppdrettsselskaper, norske statseide Cermaq, gikk til sak mot ham for ærekrenkelser i 2012.

«Laks dreper»

Staniford hadde da i mange år vært i tottene på Mainstream, som Cermaq het i Canada tidligere. Konflikten tilspisset seg blant annet da Staniford fikk utformet bilder av sigarettpakker med tekst som «Salmon farming kills» og bilder av det norske riksvåpenet og flagget.

Ekstrem språkbruk

I sommer stadfestet lagmannsretten dommen mot Staniford, der Cermaq fikk medhold i at selskapet driver forsvarlig og produserer trygg mat.

Staniford ble dømt for ærekrenkelser, og fikk av retten karakterisert språkbruken sin som ekstrem, provoserende, sensasjonspreget og voldelig. Han ble også dømt til å betale saksomkostninger.

Staniford anket videre til Høyesterett, som nå altså har avvist anken.

Ga 60 000 kroner

Organisasjonen Redd Villaksen, som er en del av Stiftelsen Nordatlantisk Villaksfond Norge og samarbeider med den islandske villaksforkjemperen Orri Vigfusson, støttet Staniford med 60 000 kroner for å føre rettssaken. Redd Villaksen oppfordret samtidig andre til å gjøre det samme for å støtte opp under ytringsfriheten, og viste til at Cermaq stilte med Canadas tredje største advokatfirma og ti vitner, mens Staniford ble representert av et lite tomanns-firma.

Cermaq er et av verdens største oppdrettsselskap med virksomhet i Norge, Chile og Canada, og har den norske stat som majoritetseier. Selskapet har 4500 ansatte, produserer 200 tusen tonn fisk i året og har en global markedsandel på seks prosent. I 2012 hadde Cermaq driftsinntekter på 3,3 milliarder kroner.

Staniford har virket som anti oppdretts-aksjonist ikke bare i Canada, men i Norge, Ireland, Scotland, Australia, New Zealand, Chile og USA:

På forsiden nå