Enoksen kalles inn på teppet

Spotprisen på strøm i Midt-Norge har de siste dagene vært seks ganger høyere enn sør for Dovre. Nå vil Børge Brende kalle olje- og energiministeren inn på teppet.

Saken oppdateres.

- At strømprisene er så mye høyere i Midt-Norge enn sør i landet er helt uakseptabelt. Enoksens løfter er ikke verdt papiret de er skrevet på, sier Børge Brende (H).

De siste åtte dagene har spotprisen på strøm i Midt- og Nord-Norge svingt mellom 17 og 22 øre per kilowattime (kwh). I Sør-Norge ligger prisene på mellom 2 og 6 øre per kwh, skriver NTB. I tillegg må strømkundene betale nettleie og avgifter.

Odd Roger Enoksen lovte i vinter at spotprisene på strøm i Midt-Norge ikke skulle bli mer enn 1 til 2 øre høyere enn i Sør-Norge etter at Midt-Norge ble et eget prisområde.

- Olje- og energiministeren sa i Stortinget at Statnett skulle få en instruks om at strømprisene i Midt-Norge ikke skulle bli høyere enn i sør. Nå ser det ut som han har ignorert dette løftet, sier Brende.

Lave priser

Han tror årsaken til at de store forskjellene i pris blir godtatt er at strømprisene i dag er lave, og at forskjellene vil merkes stadig bedre over de neste to til tre årene.

Den lave spotprisen sør i landet forklares med de store nedbørsmengdene i sommer. Store vannmengder fører til stor produksjonskapasitet, noe som gjør at prisene stuper. Irene Meldal, informasjonssjef i Statnett forteller til NTB at strømforsyningen i Midt- og Nord-Norge er normal, mens det er bedre tilgang på kraft enn normalt i Sør-Norge.

Tynnslitt tillit

- Det første jeg vil gjøre når Stortinget samles etter valget er å kalle Enoksen inn på teppet, tilliten til ministeren er ganske tynnslitt nå, mener Brende.

Han mener at Odd Roger Enoksen må forklare hvorfor spotprisene spriker så mye som de gjør i dag, og at Stortinget må komme med forslag på hvordan problemet skal løses.

- Om strømmen fortsetter å være så mye dyrere i Midt-Norge kan konsekvensen bli at ingen nye industribedrifter vil etablere seg i Midt-Norge. Det kan i siste instans føre til mindre velferd, sier Børge Brende.

 
        
            (Foto: KRISTIN SVORTE)

  Foto: KRISTIN SVORTE

På forsiden nå