Skagenfondene dumper oljeaksjer

Norges største fondsforvaltningsselskap mener elektriske biler og solenergi vil dominere verden om 40 år, og bytter ut aksjer i olje med satsing på fornybar energi.

Trondhjemmer Kristoffer Stensrud er forvalter og medier i Skagenfondene. 

Saken oppdateres.

Forvalter Ole Søeberg i Skagenfondene sier til Dagens Næringslivat selskapet har redusert oljebransjens andel i porteføljen fra 25-26 prosent til 14 prosent. Samtidig har de økt eksponeringen mot solenergisektoren. Han peker på mange tegn til at fornybar energi vil ta over raskere enn noen aner:

– Om en leser den siste kinesiske femårsplanen snakker de om ren energi. Om 40 år kommer solenergi, elektriske biler til å være dominerende. På lang sikt vil du ha rød takstein med belegg som skaper solenergi. I Ikea i Storbritannia har en nå startet å selge solcellepaneler, sier Søeberg.

- Oljesmurt boble

Han sammenligner oljeselskapene med hestevognprodusentene i 1910, som ikke så at bilen ville ta over.

Administrerende direktør Tom Nysted i Agder Energi, Norges tredje største energiprodusent, tror heller ikke politikerne forstår fornybarevolusjonen som er i gang:

– Vi lever i en oljesmurt boble, sier han til avisen.

Han påpeker at 80 prosent av energiforbruket i Europa skal være fornybar kraft innen 2050, primært vindkraft og solenergi. Siden Norge har 50 prosent av Europas vannmagasinkapasitet, mener Nysted at landet kan bli en betydelig aktør på fornybarfeltet.

På forsiden nå