Miljøstiftelsen Zero mener Lien somler unødig.

– Vi er skuffet over det som nå fremstår som manglende fremdrift, sier avdelingsleder Gøril Andreassen i Zero.

Regjeringen har ambisjon om å bygge et fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020. I hele vinter har Lien signalisert at han ville komme med håndfast informasjon om CO2-strategien i revidert budsjett, som ble lagt fram onsdag. Den forventningen ble ikke innfridd, mener Andreassen.

– Det såkalte løypekartet til Lien inneholder ingen retning, signaler eller varsler om noe som helst, sier hun.

Ingen tidsfrist

Lien vil heller ikke love at strategien vil være klar når statsbudsjettet for 2015 legges fram i oktober.

«Regjeringen er opptatt av å avklare mål og behov for arbeidet og at ulike tiltak blir vurdert på en systematisk og grundig måte. Regjeringen vil fram mot statsbudsjettet for 2015 arbeide videre med strategien, inkludert videre kartlegging av muligheter for realisering av fullskala anlegg», skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Lien har tidligere uttalt til Adresseavisen at han tror det blir svært krevende å nå fristen i 2020.

– Målet om fullskala anlegg innen 2020 er et viktig og nødvendig steg for å nå togradersmålet. Norge har tunge forpliktelser, som Lien har erkjent. Derfor må han begynne å handle, eller i det minste varsle at han har planer om å handle. Slike varsler finnes det dessverre ingen spor av i revidert budsjett, konstaterer Gøril Andreassen i Zero.

I tenkeboksen

Lien henviste til kommunikasjonsavdelingen da Adressa.no ba ham kommentere utspillet. Dette er svaret vi fikk på e-post fra hans politiske rådgiver Einar Holmen (Frp).

«Regjeringen har som lovet lagt fram status for arbeidet med ny strategi for CO2-håndtering. Hovedmålet med strategien er å identifisere tiltak som kan bidra til teknologiutvikling og kostnadsreduksjoner.»

«Regjeringen er opptatt av å avklare mål og behov for arbeidet og at ulike tiltak blir vurdert på en systematisk og grundig måte. Dette er avgjørende for at vi skal lykkes med våre ambisjoner på området», framholder Holmen.

Sintef/NTNU ga råd

Sintef og NTNU har i et brev datert 28. april listet opp sine anbefalinger til regjeringens CO2-strategi etter at den rødgrønne "månelandingen" på Mongstad havarerte i fjor høst. Klimadirektør Nils A. Røkke er ikke overrasket over at Lien ennå ikke har konkludert.

– Omtalen i revidert budsjett er en summarisk oppramsing av aktivitet, slik jeg kan leser det. Regjeringen kommer ikke med noen ny strategi, men det kunne man kanskje ikke forvente heller.

– Er det en skuffelse?

– Jeg tror jeg nøyer meg med å si at jeg ikke er overrasket. Dette arbeidet handler om å finne verdikjeder for karbon-håndtering som er lønnsomme, og regjeringen trenger vel tiden.