Ny giv for Skogn-gasskraft

Nå er det satt ny fart i det ti år gamle prosjektet som gir nytt håp om at et gasskraftverk kan bygges i Skogn i Levanger.

Saken oppdateres.


Uten sikker tilgang på elektrisk kraft, går en av Midt-Norges viktigste industribedrifter, Norske Skogs papirfabrikk på Fiborgtangen i Skogn en usikker fremtid i møte.
- Uten at vi sikrer ny kraft til konkurransedyktige priser til papirfabrikken på Fiborgtangen, ser vi ingen muligheter for fremtidige utvidelser slik situasjonen er i dag. Bedre rammebetingelser er avgjørende for å kunne sikre Fiborgtangens fremtid. Det er derfor vi går så sterkt inn i gasskraftprosjektet. Det sier finansdirektør Andreas Enger i Norske Skog som er nyvalgt styreleder i Industrikraft Midt-Norge (IMN).

Han peker på at den særs vanskelige markedssituasjonen for avispapir gjør det mer nødvendig enn noen gang å sikre at Skogn-fabrikken får nok strøm. Enger vil ikke komme med noen dødsdom over papirfabrikken med over 500 ansatte. Han gjør det likevel klart overfor Adresseavisen at desto lengre tid som går uten at kraftsituasjonen løses, desto mer usikker blir også fremtiden for fabrikken og de ansatte.

Styrker ledelsen

Sammen med Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) og de to fylkeskommunene settes det derfor i gang et nytt løp for å få Skogn-prosjektet ut av dødvannet. IMN har inngått avtaler om utvikling av renseteknologi med Aker Kværner og Sintef. Ledelsen i IMN er styrket, og prosjektet er flyttet til Skogn. I forrige uke hadde selskapene bak IMN møte med energiminister Åslaug Haga, og reaksjonene derfra var såpass positive at Norske Skog og NTE bokstavelig talt setter på mer gass for å få fortgang i Skogn-prosjektet.

Utvikling av ny renseteknologi og samarbeid med Aker Kværner/Sintef har nå førsteprioritet. Finner man gode løsninger her, vil det være lettere å få med staten på et spleiselag selv om regjeringen alt i Soria Moria-erklæringen lovet å bidra til rensetiltak på Skogn. Finansiering av et gassrør fra Tjeldbergodden til Skogn er heller ikke løst. Også her er det nødvendig med statlige bidrag.

Den vanskeligste oppgaven er likevel å bli enig om gasspris som har vært det største hinder for en løsning de siste årene. Så langt har ikke IMN bedt om nye forhandlinger med Statoil om kjøp av gass.

- Vi har fortsatt tro på at det er mulig å få kjøpt gass billigere enn ordinær markedspris uten at det er snakk om noen form for subsidiering, sier daglig leder Olav Norberg.

Ny optimisme

Sentrale aktører i Skogn-prosjektet som Adresseavisen snakket med i går, var større optimister enn på lenge selv om alle presiserer at det ennå er et godt stykke fram før man kommer til noen investeringsbeslutning.

Fortsatt er det helt nødvendig med betydelige bidrag fra staten.

Hvor store vil ikke konsernsjef Torbjørn Skjerve i NTE si noe. Det avhenger av utviklingen av prosjektet. Tidligere har det vært antydet behov for statlig støtte på mellom 1,5 og to milliarder kroner i prosjektet. Det er omtrent det de mobile gasskraftverkene som Statnett plasserer på Tjeldbergodden og Aukra vil koste, kraftverk som kanskje aldri vil bli brukt.

 
        
            (Foto: LEIF ARNE HOLME)

  Foto: LEIF ARNE HOLME

På forsiden nå