- Utrolig at han vil sette foten ned

Halve Norge leser nyheter på nettsteder kontrollert av Schibsted, ifølge Medietilsynet. Schibsted-sjef Kjell Aamot synes det er utrolig at Trond Giske vil sette foten ned.

Saken oppdateres.Medieminister Trond Giske (Ap) frykter at Schibsted har fått en altfor sterk posisjon på nettet. Ifølge beregninger

Medietilsynet gjorde i sommer, kontrollerer Schibsted godt over 40 prosent av trafikken på nettsteder som tilsynet mener er opinionsdannende.

Vil ha maks-grense

Myndighetene har satt maksimalgrenser for hvor stor andel av avisopplaget og tv-tittingen én enkelt aktør kan kontrollere. I Kringkastingsmeldingen som var oppe i Stortinget i går, foreslår Giske (Ap) å utrede en eierskapslov også for nettmediene.

- Det vi har stilt spørsmål om, er om vi bør ha kategoriske eierskapsbegrensninger også på internett, med tallfestede prosenter, sier han.

Forslaget har vært lansert to ganger tidligere. Da var konklusjonen at nettmålingene var uhåndterlige og kategoriseringen for kompleks.

Nå er tida inne for å vurdere hele eierskapsloven på nytt,

mener Giske, som har støtte langt inn i den borgerlige leiren. Mangfold i verdensveven er like viktig som i eteren og på papir, fastslår statsråden.

- Jeg ser at vi kan få monopoltendenser også på dette området. Derfor er det viktig å få spørsmålet vurdert, kvitterer KrFs Ola T. Lånke.

Tordentale mot Giske

Schibsted-sjef Kjell Aamot synes forslaget er helt håpløst.

- Jeg synes det er ganske utrolig at han vil forsøke seg på å regulere nettet. Hvis det er noe som har skapt mangfold de siste årene, er det nettet, tordner han.

- Forslaget er urealistisk, selv for reguleringskåte politikere. Skal han nekte oss å eie nettsteder eller å starte nye? Om bt.no skriver en stor sak som trekker mye trafikk en dag, skal de nektes å lage en stor sak neste dag slik at trafikken ikke blir for høy, spør han retorisk.

Aamot slakter beregningene fra tilsynet, og mener Google, MSN og Facebook er opinionsdannere på linje med norske nettaviser.

- Du kan ikke lage regler kun for de norske aktørene, og la utlendingene gå fri, sier han.

Lever godt med et nei

Schibsteds påståtte nett-dominans står helt sentralt i spørsmålet om myndighetene skal tillate at Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen slår seg sammen. Planen er at Schibsted skal eie over halvparten av aksjene i Media Norge.

Selv om det ikke finnes noen eierskapsregler på nettet, er internett nevnt i forarbeidene til dagens eierskapslov. Det momentet bruker Medietilsynet for det det er verdt i sitt nei-vedtak fra i sommer.

Nå er saken til behandling i Klagenemnda for eierskap i

mediene. Hvorvidt nemnda vil legge like stor vekt på forarbeidene er uvisst, men for Kjell

Aamot spiller ikke det så veldig stor rolle.

- Det viktigste er at vi fikk ja til å beholde aksjene vi har kjøpt i Stavanger Aftenblad. Både i Bergens Tidende og i Aftenbladet er vår posisjon endret

siden Media Norge-prosessen startet. Vi lever godt med et nei, sier han.

Aamot legger ikke skjul på

at han er lut lei av kampen mot byråkrater og politikere.

- Jeg er ferdig med Media Norge. Den håndteres av andre i konsernledelsen. Jeg har ikke nok tålmodighet.

 
        
            (Foto: SIV DOLMEN)

  Foto: SIV DOLMEN

På forsiden nå