- Vi ser en økning av inkassosaker som har sammenheng med kredittkortbruk i ferien, sier seniorrådgiver Jan Græsvik i Intrum Justitia. Selskapet ønsker ikke å være en festbrems, men påpeker at det kan være fristende å dra kortet når man er langt hjemmefra, kanskje utenfor regningenes rekkevidde.

- Vi vil at folk skal tenke seg om. Ofte er det lurt å sette opp et budsjett før en drar på ferie og holde øye med forbruket, sier Græsvik.

Dobling på ti år

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbetalinger per år.  Og i sommermånedene går kortene spesielt varme.

I fjor ble norske kort brukt nesten 1,8 milliarder ganger i Norge og utlandet. Til sammen kom beløpene for disse transaksjonene opp i 776,8 milliarder kroner. Dette er nesten en dobling på 10 år.

Handler på nett

Vi bruker også betalingskortene stadig mer over internett. I fjor beløp disse transaksjonene seg til 59,7 milliarder kroner. 31,9 milliarder nettkroner havnet i utlandet.

Tall som inkassoselskapet Intrium Justitia har innhentet fra Norges Bank viser at nordmenn brukte betalingskort hele 192,5 millioner ganger i utlandet i fjor. Totalt beløp disse transaksjonene seg til 117 milliarder kroner. Nesten 25 av disse milliardene var kontantuttak.

Råd om kortbruk:

- Tenk gjennom hvor mye du kan bruke kredittkortet i ferien. Det er fort gjort å dra kortet, men pengene skal også betales tilbake.

- Det er høye renter på kredittkortgjeld, derfor bør du betale tilbake denne så raskt som mulig.

- Hvis du jevnlig må ty til kredittkort for å komme over en økonomisk kneik, er det et klart tegn på en usunn privatøkonomi.

- Har du problemer med å betale gjeld eller andre krav, bør du kontakte kreditoren eller inkassoselskapet for å finne en løsning.

- Legger du vinduskonvoluttene i skuffen og lar være å gjøre noe, kan du oppleve at problemene raskt vokser seg større.

Kilde: Intrum Justitia