Q-Frees kunde, indonesiske PT Rin, har ikke overholdt fristene til Eksportkreditt Norge for å få delfinansiering til et trafikkovervåkningssystem i hovedstaden Jakarta.

- Det er en stor og viktig kontrakt for Q-Free, og vi opplever at et slikt tilbakeslag ikke er bra. Men selskapet baserer seg på å leve godt også uten en slik kontrakt, sier administrerende direktør Thomas Falck i veiprisingsselskapet Q-Free.

Tidsrammen for utbetaling av lånet til PT Rin er utløpt, og vil ikke forlenges av Eksportkreditt, skriver Q-Free i en børsmelding. Kontrakten med politimyndighetene i Jakarta er på rundt én milliard kroner, og den ble først annonsert på slutten av 2011. En forutsetning for avtalen er at PT Rin greier å finansiere den, noe selskapet foreløpig ikke har klart. For ett års tid siden inngikk PT Rin en låneavtale med Eksportkreditt om delfinansiering av prosjektet.

- Villig til dialog

Administrerende direktør Jarle Roth i Eksportkreditt vil ikke gå i detaljer om låneavtalen, men sier det er vilkår som det indonesiske selskapet ikke har oppfylt.

- Når det ikke er gjort, gjorde vi en vurdering og valgte å ikke forlenge avtalen, sier Roth.

Finansieringen fra Eksportkreditt skulle utgjøre størstedelen av den eksterne finansieringen av prosjektet. Lånet skulle frigis ved første betaling fra PT Rin til Q-Free på seks millioner dollar, 37 millioner kroner. Det skulle også markere oppstarten i prosjektet.

Men Eksportkreditt avviser ikke nye samtaler med Q-Free og PT Rin om finansiering.

- Vi er villige til å åpne dialogen med PT Rin, med det ligger hos dem å komme med informasjon og underlag som gjør det naturlig. Vi er positive til å se på det nytt igjen, sier Roth.

Har redusert

- Alle parter er innstilt på å møtes igjen etter ramadan og sommerferien, for å se om det er mulig å komme i gang igjen. Vi opplever at kunden lokalt jobber med finansieringen. Vi skulle gjerne hatt Eksportkreditt i bildet, sier Falck.

Q-Free har tidligere sagt at de jobber med en igangsetting av prosjektet senest 1. juli i år.

- Vi tok ned beredskapen på prosjektorganisasjonen allerede i fjor. Vi må erkjenne at vi ikke kommer i gang nå, og vi får se om vi kommer i gang senere. Vi har ikke bunnet store ressurser mot dette. Vi ser på Jakarta som et stort prosjekt, men ikke et avgjørende prosjekt for Q-Free, sier Falck.

Q-Free har rundt 360 ansatte i 17 land, og hovedkontor i Trondheim.