Oppdraget:

Se hvor mye du kan spare ved å gjøre boligen mer energieffektiv

Det er mest penger å spare dersom man kutter strømforbruket til oppvarming.
Grafikk: Charlotte Ø. Sundberg og Marit Bardal. Sparing i kroner forutsetter her en strømpris på 85 øre/kWh.

Saken oppdateres.

Det går med i gjennomsnitt mellom 10 000 til 20 000 kWh med strøm til oppvarming av en enebolig i året. Dersom man reduserer temperaturen om natten og på dagtid når man er på jobb eller skole kan man spare opp mot 15 prosent av dette, altså 3 000 kWh. Hvis det i tillegg senker permanent temperatur i rom man ikke benytter ofte så kan man spare opp mot 20 prosent, altså opp mot 4 000 kWh.

- Når det gjelder oppvarming går det virkelig an å gjøre tiltak som utgjør en forskjell. Både å senke temperaturen om dagen og natten og å redusere temperaturen i rom man ikke bruker så ofte, er tiltak som gjør at man kan spare ganske mye, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova Svarer.

Man kan spare 3400 kroner i året dersom man har en strømpris på 85 øre per kWh og reduserer strømforbruket med 4000 kWh i året.

(Se grafikk for enda flere tips og hvor mye du kan spare.)

Oppdrag Klima: Vi trenger din hjelp

LES OGSÅ (PLUSS): Her er de største klimasynderne

Reduser antall vask

Det er også andre, enkle tiltak man kan spare strøm og penger på.

- Et godt tips kan være å få ned antall ganger man bruker tørketrommelen i løpet av en uke og sette på oppvaskmaskinen kun når man har full maskin, sier Paasche.

LES OGSÅ: Kommentar: De som er mest bekymret

LES OGSÅ: Quiz: Hva vet du om klimagassutslipp?

Etterisolering

Større investeringer i boligen kan gjøre den mer energieffektiv. Et tiltak som ikke trenger å koste så mye dersom man gjør arbeidet selv er etterisolering av kaldloft.

- Dette tiltaket kan utgjøre mye på eldre boliger og det blir fort betalt ned. Man kan spare fra 1000 kWh i året og oppover, avhengig av hvilken bolig man har, sier Paasche, som understreker at man bør sjekke med fagfolk før man begynner med arbeidet slik at man unngår fukt- og råteskader.

LES OGSÅ: Slik skal de redde verden - igjen

Trenger en dugnad

Bygninger står for rundt 40 prosent av klimagassutslippet i Trondheim. For å nå klimamålene i fremtiden må energibruken i bygninger i kommunen reduseres.

- Kommunen eier kun en liten del av bygningsmassen i Trondheim. Vi kan gjøre tiltak for å redusere energibruken i våre bygg, og har som mål å redusere energibruken med 2,5 prosent i året. Det trengs en dugnad for å redusere energibruken i private boliger og næringsbygg, sier miljøsjef Marianne Langedal i Trondheim kommune.

På forsiden nå