I slutten av november møtes verdens ledere i Paris i et nytt forsøk på å lage en global, forpliktende klimaavtale.

Som sjef for klimaforskningsstiftelsen Cicero skal tidligere SV-leder Kristin Halvorsen være med fram til siste ord er sagt 11. desember. På sikt tror hun det er fullt mulig å gjennomføre utslippskuttene som må til for å nå målet om at kloden skal bli maksimalt to grader varmere.

At kuttene må gjennomføres av politikere som gjør alt de kan for å bli populære, slik at de blir gjenvalgt, er ikke en avgjørende hindring, mener Halvorsen.

- Jeg er mer optimistisk nå enn da jeg selv var politiker. Det er fordi det er så mange flere sektorer som forholder seg til klimautfordringen enn det jeg fikk øye på da jeg drev med politikk, sier hun.

- Flere har tatt poenget

Halvorsen tror det alvorlige budskapet fra klimaforskerne har seget inn hos eiere og sjefer i næringslivet verden rundt. Samtidig har over 150 nå sagt seg villige til å forplikte seg til utslippskutt. Kyoto-avtalen, som gjelder nå, omfatte bare 37 land.

- Vi ser mer ekstremvær. Alle vet at det henger sammen med global oppvarming. Det komme til å regne med, flo og ras er mye tettere på oss. Det er mange som ser at skiftet må komme, og tenker hvordan kan vi forberede oss på det, også når det gjelder hvordan du driver privat næringsvirksomhet, sier hun.

I Paris er det politikere som benker seg sammen for å bli enige. Flere av dem burde få et spark i baken fra oss som har valgt dem, mener Halvorsen.

- Jeg tror at politikerne har mer å gå på, og at velgerne burde være enda mer bevisst på hva slags makt de faktisk har, blant annet ved å forvente at man har en offensiv klimapolitikk. Det gjelder i alle partier, sier hun.

Paris ikke nok

En forpliktende avtale i Paris er langt fra nok for å redde klimaet på kloden, understreker Halvorsen. Gitt at alle land gjør det de har sagt de skal gjøre, kommer oppvarmingen til å nå 2,7 grader i 2100, ifølge forskerinitiativet Carbon Action Tracker.

- Vi er ikke i mål. Summen av de forpliktelsene landene har påtatt seg før Paris, gir en oppvarming på mer enn to grader, sier hun.

Tidligere SV-dronning Kristin Halvorsen står i spissen for klimaforskerne fra Cicero som reiser til Paris for å følge forhandlingene. Foto: Gorm K. Gaare