Oppdraget: Grønne Gunnar går veggis

En kjøtteters ynkelige fall

Fra å være stolt kjøtteter øverst i næringspyramiden, til å bli sårbart byttedyr. Klimakrisen krever sine ofre.

Adresseavisens kommentator Gunnar Okstad skal leve en uke uten kjøtt. Det blir uvant for den kjøttglade mannen.

Saken oppdateres.

Mennesket har spist kjøtt siden vi reiste oss på to bein. Hjernen vokste da vi ble jegere. Det er proteiner fra kjøtt og meieriprodukter som har gjort oss til moderne mennesker. Jeg tror ikke hjernen krymper sånn med en gang. Men læll, da!

Jeg, en helt vanlig kjøtteter, skal holde meg unna rødt og hvitt kjøtt den neste uken. Jeg skal skrive om min opplevelse av å være kjøttveggis i Adresseavisen og på Adressa.no.

Mitt lille stunt er riktig for klimaet, men det føles slett ikke logisk å bli veggis, selv om det er i en avgrenset periode. Fra saftig biff til bønnespirer og gress. Dette er kanskje ikke det smarteste jeg har sagt ja til, men hva gjør man ikke for å lage en god sak.

LES OGSÅ: Kjøtt og klima? Vi bryr oss ikke

OK, jeg innrømmer det. Det er ingen prestasjon å være kjøttfri i en uke. Men hvis ett menneske multipliseres med noen hundre millioner andre som også spiser mye rødt kjøtt, blir bildet et annet. Menneskers rolle som øverst i næringspyramiden er blitt et klimaproblem.

LES OGSÅ: Full forvirring om rødt kjøtt

Sammenhengen mellom mine kjøttmåltid og en varmere klode kan ikke leses av i en lettforståelig årsakskjede. Det er komplekse sammenhenger, og derfor er de også omstridt. Det er heller ikke slik at mindre kjøttspising bare er positivt. Her i landet er rødt kjøtt og meieriprodukter viktige elementer i distriktspolitikk og bosetting.

Kjøttfri i en uke. Tanken skremmer meg overhodet ikke. Det vil bli noen praktiske utfordringer, men jeg regner ikke med at det blir vanskelig. Hvis utsikten var at jeg aldri mer skal spise en saftig biff, nyte en lun kjøttgryte eller kunne sette tennene i en spretten hamburger, hadde det vært ganske annerledes.

LES OGSÅ: Kjøttkutt for klimaet

Kjøttfri i evighetsperspektiv kommer jeg ikke til å bli, men kanskje denne uka inspirerer meg til å spise mindre rødt kjøtt. Skal mange redusere kjøttspisingen så det monner, må veggismat bli mer tilgjengelig. Det biter ikke på meg at det er bare enkelt å lage mat av grønnsaker. Jeg er ikke glad i år lage mat og er heller ikke flink til det. Skal jeg lage mat selv, må det kunne gjøres enkelt. Det kravet stiller jeg til maten enten det er med eller uten kjøtt.

LES OGSÅ: Tommelen ned for klimaavgift for kjøtt

Mandag startet med brødskiver med syltetøy som pålegg. Egentlig helt ordinært, det kunne vært en hvilken som helst mandag. Pakken i kjøleskapet med servelat fikk ligge i fred, men det kunne den godt ha gjort også på en vanlig og ikke fullt så grønn og klimavennlig uke. Formiddagsmaten ble en brødskrive og en skål med blandet salat fra salatbaren i Adressahusets personalrestaurant. Også den er forbausende lik en hverdagslunsj, med det unntak at den til vanlig kunne hatt noen strimler med svinekjøtt.

På forsiden nå