I vår digitale hverdag bruker vi like mye energi som hele flyindustrien i verden.

- Tenk over det. Det er voldsomt. Alle snakker om digitalisering, men få snakker om den faktiske energibruken slike teknologier står for - og hvordan vi kan redusere energibruken og utslippene. Det vil vi gjøre noe med, sier førsteamanuensis Robert Næss ved NTNU til Adresseavisen. Sammen med kollega Sara Heidenreich har han de siste ukene jobbet med elever ved medie- og kommunikasjonslinjen på Tiller videregående skole med å lage formidlingsstrategier for å nå ungdom om deres bruk og forbruk av IKT-teknologier. useITsmartly.com heter EU-prosjektet hvor elever og forskere i fellesskap har jobbet med.

Formidler med humor og optimisme

Elevene har laget filmer, plakater, sanger og en mobilinnsamlingsaksjon. Forskerne er imponerte over resultatene.

- Ingen av elevene visste så mye energibruken rundt bruk av teknologien vi omgir oss med. Hvor mye energi som brukes for å streame en film, for eksempel. Disse ungdommene er jo førstebrukere av mye av teknologien - og det er de ungen som kan fortelle oss hvordan vi skal kommunisere med dem. Dette er en ypperlig metodikk, og det er interessant å se at ungdommene knekker ned disse svære temaene til et enkelt og ofte humoristisk nivå.

- Det ligger også mye optimisme i deres måte å formidle dette på, legger Heidenreich til.

Ungdommene som har vært med i prosjektet ante ikke at den den faktiske energibruken slike teknologier står for, er så store.

- Nei, det var ikke noe jeg tenkte på i hverdagen. I hvert fall ikke før vi fikk denne oppgaven, sier Arvida Sofie Arnevik.

- Nå tror jeg vi har blitt mer bevisste, sier Eira Lorvik. Resten av klassevenninnene nikker.

- Jeg har ikke tenkt over at vi bruker en del strøm bare når telefonkontakten står i støpselet, selv om telefonen ikke er koblet i. Ta ut alle kontakter. Det skal jeg begynne med, sier Maren Victoria Lorentzen.

- Ikke bruk store skjermer - og mange nettlesere tar mye strøm, som for eksempel Google. En søkemotor planter et tre hver gang man bruker søkemotoren deres, sier Ida Emilie Johansen, som sier at tv'er, pc-er, Ipad'er skal slås av, ikke bare settes på stand by.

Telefonvett

Klassen fikk gode tilbakemeldinger på sine forslag til å kommunisere den overdrevne energibruken.

- Det er ikke alltid det mest seriøse og alvorlige som treffer oss unge. Litt humor er ganske viktig, sier Eira Lorvik. Det er mye trist og tungt stoff som er kommunisert rundt miljø og klimautfordringer.

- Da blir det til at vi overser det. Derfor er vi kort, tydelige og humoristiske, sier Ida Emilie Johansen. Hun og de andre klassevennene legger til at prosjektet også har gitt andre effekter.

- Vi har lært oss å nyte øyeblikkene - og ikke være så opptatt av å ta bildet av øyeblikket. Da går du glipp av det mest essensielle, for du glemmer litt at du er der selv. Så det er litt nett- og telefonvett opp dette også.

Erika Asbølmo ønsker med plakatene å informere og gjøre folk oppmerksom på at dette er enkle grep for å spare på miljøet. Foto: Erika Asbølmo
Bendik Bjørkli valgte å gjøre det enkelt fordi han ønsket at plakatene skulle gi mening til menneskene som ser dem. Foto: Bendik Bjørkli
I to uker har elever ved Tiller videregående skole hjulpet forskere med å finne måter å kommunisere energi- og klimatiltak på. Disse jentene laget film med humor. Fra venstre: Dina Moe, Eira Lorvik, Arviela Sofie Arnevik, Malin Aunebakk, Maren Victoria Lorentzen og Ida Emilie Johansen. Foto: Jens Petter Søraa
Visste du at IKT krever like mye energi som flytrafikken på verdensbasis? Det gjorde ikke elevene ved Tiller videregående skole heller før Sara Heidenreich og Robert Næss fra NTNU og EU-prosjektet useITsmartly.com kom på besøk.. Foto: Jens Petter Søraa