Ti grep du kan ta for å bli klimavennlig

Her er Naturvernforbundets tips til en mer klimavennlig hverdag.

Å reise med tog er et av grepene man kan ta for å begrense klimagassutslipp. 

Saken oppdateres.

1. Ta beina eller sykkelen fatt

Den desidert mest miljøvennlige måten å komme seg frem på er ved å ta sykkelen eller beina fatt til jobb og fritid. Ved å reise utslippsfritt til disse to aktivitetene sparer du 4,5 kg CO2. Av og til bor man for langt til at det er praktisk mulig å gå eller sykle. Da kan man velge kollektivt (sparer 2,5 kg CO2) eller kjøre sammen med andre (sparer 1,3 kg CO2).

LES OGSÅ: En kjøtteters ynkelige fall

LES OGSÅ: Kjøtt og klima? Vi bryr oss ikke

2. Velg klimavennlige reisemål

Dersom du velger reisemål, der du kan gå, sykle, reise med tog eller buss kan du spare store utslipp. Flyreiser utgjør en stor andel av nordmenns klimagassutslipp. Hvis du først skal reise langt, bli lenge. I stedet for to helgeturer til London, hvorfor ikke bare være der i 10 dager når du først reiser? Mindre stress, mer tid til å bli kjent.

3. Bruk strømmen smart

Norge er del av en nordisk strømmiks og produksjon, drift og vedlikehold av alle typer kraftverk fører til store utslipp og naturinngrep. I løpet av en kveld slipper du ut klimagassutslipp tilsvarende 0,25 kg CO2. Du kan redusere disse klimagassutslippene ved å ikke ha på lys og varme i rom man ikke oppholder seg i. Det finnes også mange andre tiltak som reduserer behov for oppvarming og strøm slik som etterisolering, ledpærer, installering av varmepumper og valg av mer energismarte ventilasjonssystem. Les flere tips på ducky.no og energismart.no

4. Velg energismarte produkter

En måte å redusere klimagassutslipp og energibruk på er ved å velge de mest energieffektive produktene på markedet. Oversikt over energismarte produkter finner du på energismart.no

5. Bytt ut den fossile oljefyren

En større investering man kan gjøre er å skifte ut den fossile oljefyren med fornybar oppvarming. En oljefyr eller parafinkamin kan slippe ut klimagassutslipp tilsvarende årsforbruket til flere biler gjennom en fyringssesong. Les mer på oljefri.no

6. Fyr riktig med ved

Ved å fyre riktig kan du redusere klimagassutslipp og sot. Les mer om hvordan på riktigvedfyring.no

7. Ta vare på det du har

De fleste ting vi kjøper har forårsaket klimagassutslipp og andre miljøkonsekvenser ved produksjon. Ved å bruke ting lenger, kjøpe brukt og redesigne tingene dine kan du bli mer klimavennlig. Eksempelvis kan du spare 1,3 kg CO2 hvis lar være å kjøpe klær en dag.

8. Spis mindre kjøtt

Utslipp fra kjøttindustrien utgjør ca. 20 prosent av verdens totale klimagassutslipp. En kjøttfri middag reduserer klimagassutslippene anslagsvis med 0,5 kg. Det er dessuten sunt å spise mer grønnsaker. Det vil være store forskjeller på hvor mye klimagassutslipp man sparer basert på type kjøtt, hvordan kjøttet er fremstilt og hvor mye man spiser. Dersom du skal spise kjøtt vil det være mye bedre for klima å spise viltkjøtt enn kjøtt fra storindustri. Les mer på ducky.no

9. Spis opp maten

Nordmenn kaster i snitt 30 kg mat og 6,5 kg drikke i året. Selv om dette bare er 4 % av maten i vekt så utgjør det 9 % av karbonutslippene til en husholdning. Dette kommer av at maten som kastes ofte er kjøtt og meieriprodukter. Dersom du ikke kaster mat en dag sparer du ikke bare penger, du reduserer også klimagassutslippene med 0,3 kg. Les mer på ducky.no

10. Spis sesongens mat

Spis makrell og rabarbrapai om våren. Grønnsaker og jordbær om sommeren. Elgstek og kantareller om høsten. Rotgrønnsaker og eplepai på vinteren. Når vi spiser etter årstidene begrenser vi energikrevende dyrking (i drivhus), kjøling og oppbevaring av maten, og lang transport av ferskvarer. Sesongmat smaker godt og gir spennende variasjon i kostholdet gjennom året.

På forsiden nå