Gründeren Marina gir råd til statsråden

Marina Santos Haugen er en av åtte unge gründere som møter kommunalministeren. De skal gi råd om hvordan vi skal få bedre byer og distrikter å leve i.

Inkubator på bygda og næringslivets økosystem som skolefag, er to av innspillene Marina Santos Haugen har til kunnskapsministerens stortingsmelding om by og distriktsutvikling.  

Saken oppdateres.

Regjeringen skal lage en ny politikk for det de kaller bærekraftige byer og sterke distrikter, og kommunalminister Jan Tore Sanner har bedt åtte unge gründere om innspill til stortingsmeldingen. På regjeringens egne nettsider heter det at de vil ruste Norge for fremtiden og sikre bærekraftig vekst og verdiskaping i hele landet. Gründerne er invitert til å si sin mening om samspill mellom by og distrikt for at folk skal bo i hele landet. Fredag møtte de kommunalministeren med sine innspill til stortingsmeldingen om bærekraftige byer og sterke distrikter.

Her kan du lese alt om oppdrag gründer

Møtesteder og arbeidsfelleskap

Trevarefabrikken i Henningsvær i Lofoten er et sted Marina Santos Haugen har tro på. Hun kaller det for en inkubator. Trevarefabrikken har vært både trandamperi og snekkerverksted. Nå tilbyr trevarefabrikken overnatting, arbeidsstue og hyggelige folk, ifølge egen nettside. Her kan folk komme for å jobbe og bo en periode. Et annet godt eksempel for Marina Santos Haugen er matinkubatoren Frævleik for kortreist, lokal og økologisk mat. Selskapet har et fullt utstyrt industrikjøkken og tilbyr et miljø der entreprenører kan høste kunnskap, inspirasjon og hjelp fra hverandre.

Journalistrobot

Marina Santos Haugen er student på NTNUs entreprenørskole og en av grunnleggerne av Orbit. Selskapet har utviklet en journalistrobot som i et pilotprosjekt skal ta seg av resultatservice fra Tippeligaen 2016 for nyhetsbyrået NTB.

Sist uke presenterte hun roboten for Telenor-sjef Sigve Brekke

- Sterke distrikt trenger gode inkubatorer for å samle folk som vil drive med nyskaping, sier hun. Arbeidsfellesskap, tips og råd om veien fra idé til ferdig produkt og eget selskap er noe av det en inkubator kan bidra med.

- Gründere kan dra til Lofoten for å jobbe der noen måneder og så kan de fra Lofoten komme til Oslo eller Trondheim, sier Marina Santos Haugen som tror det kan komme mye bra ut av dette.

LES OGSÅ: Adine Dørum (27) gründet appen Sounds Good da hun begynte ved Entreprenørskolen ved NTNU.

Slutt for ensidig arbeid

Hun regner med at ensidig arbeid kommer til å bli automatisert. Journalistroboten fra hennes eget selskap kan føre til at journalister får frigjort tid fra malbaserte og ensformig arbeid som å skrive resultatservice, til mer kreative oppgaver.

- De ensformige arbeidsplassene forsvinner i hele samfunnet og nye arbeidsoppgaver dukker opp, sier hun og viser til at DNB la ned mange bankfilialer da kundene tok i bruk nettbankene.

- Da måtte de ansette flere IT-konsulenter.

Skole og næringsliv

Hennes svar på utfordringen fra Jan Tore Sanner er nyskaping og innovasjon, både gjennom inkubatorer og gründerselskap. Men også det etablerte næringslivet har et ansvar for nyskaping i lokalsamfunnet, mener hun.

- Det lokale næringslivet kan støtte gründerselskap med penger eller ta i bruk innovative produkt skapt av gründerne.

Det siste poenget til Marina Santos Haugen er at skolen må lære elevene forståelse av det hun kaller for økosystemet.

- Slik kan elevene lære at det spiller en rolle hva de kjøper. De kan kjøpe tiing som er produsert langt borte og som kanskje ødelegger regnskogen, eller de kan kjøpe lokale produkter som skaper arbeidsplasser der de bor.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skal legge fram stortingsmeldingen om byer og distrikter tidlig i 2017 etter planen.

LES OGSÅ:Tre unge kvinner vil skape milliardbedrifter i Trondheim

På forsiden nå