En sunn kropp med muskler og former er dagens ideal

Aller helst vil 17-årige jenter ha kroppen til strandvolleyball-spillere.

Supertynne modeller på catwalken er ikke noe å se opp til, mener dagens 17-åringer. De foretrekker muskuløse jenter som spiller strandvolleyball.  

Saken oppdateres.

Førsteamanuensis Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo, forteller at den syltynne modellen fra catwalken har lite til felles med kroppsidealet til elever i den videregående skolen. Kroppsidealet er i endring.

- De vil gjerne være tynne, men ikke supertynne som modellene vi ser på catwalken. Undersøkelser vi har gjort, viser at de foretrekker veltrente kropper, og at jenter som spiller strandvolleyball representerer idealet. De er ikke for tynne, har ikke for store muskler og ser sunne ut, mener 17-åringene, ifølge Kvalem.

Mest fornøyd som tynne

- Kroppen til jenter i puberteten endrer seg, de får mer underhudsfett og rundere fomer. De samme jentene ønsker seg flat mage, smale hofter og halvstore pupper - og det er viktig. Puppene må ikke være for store, sier Kvalem.

Jo tynnere jentene er, jo mer fornøyde er de, mens for en gutt er det ikke så om å gjøre å være liten og tynn. Menn er generelt mer fornøyd med seg selv enn kvinner.

Ungdommer vet ikke riktig hvem de er, hva de skal bli. De er i utvikling.

- De vurderer seg selv overfladisk, og rangerer hverandre ut ifra hvem som er penest, kulest, tar seg best ut, eller ut ifra status. Samtidig er de klare på at man kan kompensere et ytre med en fin personlighet. Når vi blir glad i mennesker synes vi de er vakrere, sier Kvalem.

LES OGSÅ: Et mobilt liv

LES OGSÅ: - De drikker mer på bygda

Fitness for flere

Line Marion Nielsen Kjøniksen erfarer også at det tynne idealet er på vei ut. Hun er personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no, og har i flere år konkurrert innenfor fitness.

- Før hadde jentene som mål å bli tynne uten å ha definerte muskler eller se trent ut, men dette er i endring. Nå er det helt ok med synlige muskler i rompe, lår og armer. Det så jeg veldig tydelig da Bikini fitness ble lansert som egen konkurranse i høst. Det tok helt av, sier Kjøniksen.

Årsaken er at bikini-fitness er lettere å oppnå for flere, mener hun.

- Sammenlignet med Body fitness og Athletic fitness er Bikini fitness en variant som krever mindre muskelmasse, og som gir raskere resultat for en som har lyst til å konkurrere.

Snakker om sult

Kjøniksen har fem trenere i staben, og suksess som onlinetrener. Stadig flere unge jenter tar kontakt for å få råd og veiledning på kosthold og trening.

- Det er mange jenter i 17-18-årsalderen som vil ned i vekt, som vil endre kroppen sin og få lavere fettprosent. For dem som er tynne fordi de har spist lite, blir det en veldig overgang å skulle forholde seg til å spise næringsrik og riktig mat, og å spise nok av den. Skal du endre fettprosenten må du øke forbrenningen. For å øke forbrenningen må du trene, og for å kunne trene er det helt nødvendig å ha riktig kosthold.

- Jeg bruker derfor mye tid på å coache på at vekt ikke er så viktig, og at det ikke er fysisk og mentalt forenelig å bygge muskler samtidig som man sulter seg.

Advarer mot rosabloggerne

Kjøniksen er selv veldig bevisst på at hun er rollemodell for unge jenter som streber etter en annen kropp.

- Det vil alltid være jenter som klikker rundt på nettet, på jakt etter metoder for å bli tynnere.

Jentene finner tips og råd overalt, stjeler litt her og der, tar det som passer og bryr seg ikke om ting er tatt ut av sin kontekst.

- Jeg er særlig bekymret over hvordan rosabloggerne ukritisk legger ut  dietter og treningstips. Å spise et eple og løpe til du spyr på tredemølla etterpå, er både usunt og farlig, advarer hun.

- Rosabloggerne har ikke mer kunnskap om trening og kosthold enn de dem skriver for, men de har en enorm påvrikningskraft og det virker ikke som de er veldig bevisste på det, heller. Når jeg er i oppkjøring til konkurranse går jeg på diett og trener mye, men jeg ville aldri finne på å legge ut dietten min, selv om mange etterlyser den. For meg handler det om å endre tankesettet til jentene, og coache dem på at det handler om å ha et sunt og balansert forhold til egen kropp, mat og trening.

Brasiliansk oppgjør i Stavanger 2008.  

Brasiliansk oppgjør i Stavanger 2008.  

Line Maron Nielsen Kjøniksen advarer unge jenter mot å følge råd fra Rosabloggerne.  

Line Maron Nielsen Kjøniksen advarer unge jenter mot å følge råd fra Rosabloggerne.  

Takk!
 

I to uker har vi sett på hva som preger livene til tenåringer i dag.  Takk for alle tips og innspill. Takk til ungdommen.

  • Ståle Langørgen 988 07 152
  • Einar Kristengård 951 98 653
  • Norunn Bergesen 975 41 234
  • Vegard Enlid 951 98 728
  • Anne Berit Fagernes 926 76 968
  • Richard Sagen 951 98 665
  • Oppdraget@adresseavisen.no
  • Instagram og Twitter #AdressaOppdraget

Flere treningsstudio tilbyr medlemskap for barn fra de er 12 år.

På forsiden nå