Skuffelsene sto i kø og nederlagene sved på ikke-sosialistisk side i natt: Høyre vant slaget, men tapte krigen. Frp ble størst på ikke-sosialistiske side, men til ingen nytte. Venstre er radert ut av norsk politikk og KrF ligger nede for telling.

- Dette kaoset kan vi ikke ha en gang til. I 2013 må vi ha alt klart før valgkampen starter, sier Frps Siv Jensen til Adresseavisen.

Krever avklaring

Til tross for at hun løftet partiet til det beste valgresultatet gjennom tidene i natt, var hun også passe forbannet og litt lei.

– Ja, men først og fremst er jeg stolt. Frp har levert sitt beste noensinne. Men det er klart at det er skuffende når det ikke holder helt inn. Vi får bare feste blikket på 2013. Da må alle vi på borgerlig side ha det klart på forhånd. Og om noen ikke klarer å samle seg, får vi gjøre dette alene, sa en krigersk Jensen i natt.

- Er dette også en beskjed til Høyre?

- Ja, i høyeste grad.

- Frp har et stort ansvar

Høyres Erna Solberg drar på smilebåndet av Sivs tirade, og minner om at klokka er to om natta.

Da de møttes rett før den direktesendte partilederdebatten utvekslet de to blå damene langt mer hjertelige klemmer enn det vi har sett tidligere i valgkampen.

– Jeg er helt enig med Siv i at vi ikke kan ha dette en gang til. Men når hun ordlegger seg slik, da har hun lagt et stort ansvar på seg selv, sier Erna Solberg til Adresseavisen om Frps ganske så skarpe "samarbeidsinvitt".

Frp ble riktig nok størst, men Høyre kunne i natt notere seg for en brakseier – og syv nye stortingsmandater.

En klar valgseier i forhold til valget i 2005 blant alle partiene på Stortinget, men altså til ingen nytte.

- Det er en ambivalent følelse. Vil gleder oss over vår egen fremgang, men klarer ikke helt slippe jubelen løs, sier Solberg til Adresseavisen.

- Sponheim ansvarlig

Eneste trøsten for Frp-sjefen Siv Jensen i natt var at hennes største motstander på borgerlig side falt ut av Stortinget.

Venstre ble i natt mer eller mindre radert ut av norsk politikk. Partiet falt under sperregrensen og partileder Lars Sponheim manglet godt og vel 400 stemmer på å karre til seg et distriktsmandat i Hordaland.

- Sponheim og venstre må gå i seg selv, sier Jensen.

- Jeg har stått i storm. Det står jeg for, og da gir jeg blaffen, smelte Sponheim til med i partilederdebatten i Stortinget – før han tuslet hjem til stortingsleiligheten for denne gang.

Foto: Solum, Stian Lysberg