Klar med Soria Moria 2 om fire uker

Et marginalisert SV har ikke tenkt å gi seg på oljeforbudet i Lofoten og Vesterålen. Om fire uker må de rødgrønne være enige.

Saken oppdateres.

De rødgrønne vil skuffe unna Soria Moria 2 før det er gått en måned – og stille med en ny regjeringserklæring i Trontaledebatten som går i Stortinget om en måned.

Det gjorde statsminister Jens Stoltenberg klart i natt.

- Vi har lært å samarbeide. Dette skal vi klare fint, sier en sikker Jens Stoltenberg.

Stoltenberg ville i natt ikke vær konkret på hva som må til av mannskapsbytte i regjeringen, men antydet at det vil komme "justeringer".SV og Sp like store

Valgresultatet viser at Ap styrket seg med tre mandater, SV mistet fire, mens Sp beholdt sine 11 mandater.

Regjeringens lillesøster, Senterpartiet, er ikke lenger minst. Sp tikket inn til 6,2 prosent mot SVs 6,1 prosent.

Etter SVs tilbakegang står partiet likt med Sp med 11 mandater i Stortinget.Firer ikke

At de rødgrønne ifølge statsministeren har blitt gode på å samarbeide etter fire år sammen i regjering kan komme godt med.

Til tross for at velgerne i går ga klar beskjed om at de vil ha mer Ap-politikk og mindre SV-politikk fra de rødgrønne, har nemlig SV-leder Kristin Halvorsen ikke tenkt å gi fra seg fanesakene.

- Oljeboring i Lofoten og Vesterålen er en like viktig sak for SV i dag, som i går. Og vi har ikke tenkt å gi oss i denne saken. Dette vil vi finne en måte på å komme frem til, sier Kristin Halvorsen.Logisk at det ikke blir mindre

Halvorsen aviser kategorisk at velgerne, til tross for at SV ble sendt ned fra 8,8 prosent til 6,1 prosent, har gitt partiet et signal.

Tvert i mot mener partilederen at valgresultatet skal gi SV nøyaktig samme innflytelse som i forrige periode.

Logikken er som følger:

- Arbeiderpartiets fremgang ved dette valget skyldes av velgerne har valgt Jens fremfor kaos. Men Aps fremgang er kommet fordi velgerne ønsker med rødgrønn politikk. Det er Soria Moria-erklæringen de vi ha mer av. Derfor betyr ikke SVs svekkelse ved valget at vi kommer til å bli svekket i den nye regjeringen. Hadde vi gått frem, kunne vi krevd mer gjennomslag. Men vi kommer ikke til å få mindre gjennomslag selv om vi er mindre, forklarte Halvorsen adressa.no i natt etter partilederdebatten i Stortinget.

SV-lederen vil med andre ord ikke tolke SVs tilbakegang i valget som et bevis på at velgerne vender partiet ryggen, men at Jens Stoltenberg har samlet velgerne bak sitt statsministerkandidatur.

_ Når tre partier går til valg bak en felles regjeringspolitikk med en statsministerkandidat, så er det ikke unaturlig at det blir slik. Men vi skal komme tilbake til våre krav i Soria Moria 2 og fordelingen av statsrådsposter i den nye regjeringen. Det vil jeg ikke diskutere nå. Men man skal huske på at Aps fremgang er fordi velgerne ønsker fortsatt rødgrønn politikk, ikke Ap-politikk, sier SV-lederen.

 
 
På forsiden nå