- En æressak å sette barnevernbarna først

Audun Lysbakken lovte at SV skal ha barnevern som en av sine viktigste saker, i sin første tale som leder i SV.

Saken oppdateres.

I sin første tale som nyvalgt partileder valgte Audun Lysbakken å fremheve sitt engasjement for de ungene som sliter i Norge. Barnevernsbarna. De fattige barna. Og asylsøkerbarna, som ikke har fått opphold i Norge.

- Jeg blir provosert nå enkelte snakker som om det bare er motorveier eller oljefond som gir avkastning for fremtiden. I virkeligheten er ingenting så lønnsomt som å investere i ungene våre. Det er de som er fremtiden vår, sa Lysbakken og konstaterte at SV har gjort barnevern til en av de viktigste sakene denne stortingsperioden.

- En æressak

- Skal jeg være ærlig gir det neppe stor velgergevinst. De mest utsatte ungene har verken brede velgergrupper eller sterke lobbyister i ryggen. Det er en æressak å sette dem først likevel, sa Lysbakken.

Partilederen tok imidlertid selvkritikk på at SV ikke har gjort nok for fattige barn.

- Forskjellene øker ikke lenger. Men det er noe viktig vi ikke har klart: Å redusere barnefattigdommen her og nå.

Lysbakken mener at det viktigste SV har oppnådd i regjering verken er enkeltsaker som barnehageløftet, nei til oljeboring i Lofoten, sletting av u-landsgjeld eller tredeling av permisjonen.

- Den store seieren er at avgjørelsene som preger framtidens Norge i dag tas i skjæringspunktet mellom Ap og SV, i stedet for i skjæringspunktet mellom Ap og Høyre.

- Over tid fører det til en samfunnsutvikling svært forskjellig fra alternativet.

Ny begynnelse

Lysbakken, mistet tidlig sin far. Dermed fikk han et ekstra sterkt forhold til sin farmor, som døde tidligere i år.

- Min elskede farmor rakk akkurat å bli oldemor. Mens farmor var syk var min lille datter Aurora og jeg stadig på besøk på sykehuset. Når vi satt der sammen, en gammel dame ved slutten av livet, og en liten jente ved begynnelsen, så vi oss tilbake. Mange veier var sperret for farmor. Fordi hun var kvinne. De veiene er åpne for Aurora, sa Lysbakken og erklærte seg stolt av å lede «Norges eneste feministiske parti».

SVs unge partileder kalte landsmøtet «en ny begynnelse».

- Vi har vært ute noen vinternetter før. Det blir snart vår, beroliget han til rungende applaus

 
På forsiden nå