- Andre er kanskje ikke så begeistret for et mer selvbevisst Trøndelag

Kommunalminister fra Høyre, Jan Tore Sanner, roste Aps Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik for å utvise stort lederskap og være et eksempel for andre.

Kommunalminister fra Høyre, Jan Tore Sanner skrøt av Aps Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik for å utvise stort lederskap og være et eksempel for andre.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Jan Tore Sanner sa seg svært glad for vedtaket som ble gjort før klokken 12 onsdag og ministeren fikk æren av å åpne det første felles fylkestingsvedtaket etter beslutningen.

LES OGSÅ: Ba om folkeavstemning på nytt i Sør-Trøndelag

- Det er ingen som skal innlemmes i denne reformen. Det er to fylker som sammen skal skape en region. Dette betyr at regionreformen er i gang, dagens fylkesstruktur er i endring, fastslo ministeren som for tida møter stor motbør på kommunereformen. Sanner fortsatte:

- La meg først gi honnør til fylkespolitikerne og dyktige medarbeidere i administrasjonen i nord og sør for det viktige lederskapet som er utført. Dere har bestemt dere for at tida er inne. Dere har vært et eksempel for andre, sa Sanner og fortsatte rosen:

- Dere har ikke lent dere tilbake og ventet på nasjonale beslutninger. Dere har utvist lederskap lokalt og vil få en sterk og attraktiv region. De diskusjonene dere har hatt er krevende. Fordeler og ulemper må veies, men på et tidspunkt må man bestemme seg. Det har dere gjort.

Les også: (Kommentar) Stolleken etter samlingen på Stiklestad

Les også:  - Nå forsvinner nordtrønderen (pluss)

Sterk trønderidentitet

Sanner er også tydelig på at han håper at andre følger trøndernes eksempel:

- Trøndelag er en region med sterk identitet, historisk selvbevissthet og tydelige ambisjoner. Dere viser vilje og evne til at Trøndelag kan realisere mer av sitt potensiale. Andre deler av landet er kanskje ikke så begeistret for et mer selvbevisst Trøndelag. Kan hende at noen synes det er nok med Rosenborg. Mitt svar til dem er: Vis regionale muskler slik trønderne nå gjør. Sterke regioner er bra for Norge.

Sanner viste til at flere har påpekt at han er komme ut av skapet som regionsminister, ganske nyfrelst sådan.

- Og ja, jeg har også lært mye av den prosessen dere har vært gjennom. Gjennom å følge diskusjonene dere har hatt, gjennom å se hvordan dere har tenkt helhet for få til en god regional balanse. Når først Stortinget har vedtatt tre forvaltningsnivå, er jeg overbevist om at det er riktig å gjennomføre en regionreform, mer i takt med dagens samfunn, sa Sanner og henvendte seg så til fylkesordfører i Sør-Trøndelag og fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag.

LES OGSÅ (PLUSS): Mange utfordringer for et sammenslått Trøndelag

- Nå starter jobben

- Jeg vil spesielt takke Anne Marit og Tore for det lederskapet dere har vist i den krevende diskusjonen dere har vært i. Men det er nå jobben starter og diskusjonen om å skape det nye Trøndelag.

Sanner opplyste så at departementet vil legge til rette for effektive vedtak framover. Allerede før sommeren vil Stortinget si ja til nye Trøndelag.

- Så blir det en kongelig resolusjon med navn, og antall fylkestingsmedlemmer tidlig på høsten. Dere skal smelte sammen administrasjon, spille hverandre gode, ta det beste fra de to fylkeskommunene. Dere skaper og utvikler nye Trøndelag. Stortinget skal diskutere nye oppgaver, nye verktøy. Jeg varslet på Trøndelagsmøtet at om det blir ett fylke, så samler vi fylkesmannsembetene, med hovedsete på Steinkjer. Dere har vært tydelige på at et nytt Trøndelag må gi god regional balanse, og slik tenker også vi. Skal vi få til en god utvikling i Trøndelag, skjer noe i hele regionen. Det er noe i at man står sterkere sammen. Jeg er trygg på at dere vil lykkes, sa Sanner.

Namdalseid til Nord-Norge?

Høyres Henrik Kierulf var den første som entret talestolen i det felles fylkestinget i Trøndelag:

- Høyre vil fremme et forslag til fylkestinget i Sør-Trøndelag om at sammenslåingsprosessen ikke må være til hinder for at nærliggende kommuner som ønsker seg til Trøndelag får bli en del av den nye regionen, sa Høyre-toppen.

Dette førte til stor irritasjon hos en av de argeste motstanderne av sammenslåing - SVs Torgeir Strøm i Nord-Trøndelag.

- Jeg blir irritert! Det første som tas opp i det nye fylkestinget er muligheten for å gjøre regionen større. Det provoserer meg at dette er det første Høyre gjør. Da må vi kanskje ta opp i diskusjonen om Namdalseid skal gå til Nord-Norge, fastslo Strøm.

Frps Mats Ramo stemte også mot sammenslåingen, og han lot seg også provosere - av Torgeir Strøm:

- Strøms utgangspunkt er helt feil. Distriktene blir ikke svekket av at flere distrikter blir en del av regionen. Det er vanlig å trekke fram sabelen til strid her på Stiklestad, men dette er ikke den rette konteksten, mente Ramo.

På forsiden nå