Trøndelag er nå samlet på Stiklestad

Klokken 11.45 onsdag ble det historiske vedtaket på Stiklestad gjort: Nord- og Sør-Trøndelag fylkesting slo seg sammen til ett.

Fylkestinget i Sør-Trøndelag med klart ja til sammenslåing av de to trøndelagsfylkene.

Saken oppdateres.

Selve sammenslåingen skjer ikke før 1.1.2018. Men det er likevel ingen vei tilbake: Et solid flertall i de to fylkestingene går inn for ett Trøndelag. Og det var kommunalministeren selv, Høyres Jan Tore Sanner, som kunne ta imot søknaden fra de to fylkeskommunene om å bli ett. En liten seier å feire for Sanner, som sliter med sin kommune- og regionreform.

LES OGSÅ (PLUSS): Mange utfordringer for et sammenslått Trøndelag

- Stolt trønder

I Nord-Trøndelag stemte 21 for, 14 mot. Det er Ap, Høyre, KrF, Venstre og De Grønne som sikret flertallet i nord. Frp stemte mot, selv om de var for, fordi fylkesstyregruppa hadde bundet dem til å gjøre det. Frps Tore Kristiansen måtte stemme mot sin overbevisning, men lovet å feire med sprudlevann like fullt.

- Æ e trønder æ, og herregud så stolt æ e, fastslo han.

LES OGSÅ: (PLUSS) Samlet Trøndelag under spredt ledelse

Klart ja

SVs Torgeir Strøm håpet på et mirakel inn til det siste. Han kunne ikke forstå hvordan Ap kunne se nordtrønderen inn i øynene etter å ha stemt for en sammenslåing uten folkeavstemning først. Dessuten minnet han om:

- Den som taper på Stiklestad får størst plass i historiebøkene.

I Sør-Trøndelag var resultatet mye klarere: Ap, Høyre, Venstre, KrF, ja til og med Sp, SV og De Grønne er for i sør. Frp sliter også i Sør-Trøndelag. Partiet er delt der. Det betyr at et samlet fylkesting i sør, med unntak for Rødt og en representant fra Frp, som var mot. Det ble 41-2.

- Nå vokser det sammen, det som skal være sammen. Åhh Trøndelag, du slette tid, sa Tore O. Sandvik idet avstemmingen var over.

Et samlet fylkesting i sør stemte for, med unntak for Rødt og en representant fra Frp, som var mot. 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

Et samlet fylkesting i sør stemte for, med unntak for Rødt og en representant fra Frp, som var mot.  Foto: Leif Arne Holme

Her stemmer fylkestinget i Nord-Trøndelag. 
    
      (Foto: Leif Arne Holme)

Her stemmer fylkestinget i Nord-Trøndelag.  Foto: Leif Arne Holme

Fylkesordfører Tore O. Sandvik og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik. 

Fylkesordfører Tore O. Sandvik og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik. 

På forsiden nå