Flertall av fylkesledere i Frp vil bruke mer oljepenger

De fleste fylkeslederne i Fremskrittspartiet vil bruke mer oljepenger i neste års statsbudsjett enn rekordsummene regjeringen brukte i år.

Saken oppdateres.

– Bør regjeringen redusere oljepengebruken i neste statsbudsjett? er spørsmålet Klassekampen har stilt fylkeslederne i Høyre og Frp. Hos Frp er svaret klart:

– Jeg mener man bare kan øke bruken av oljepenger. Men det er viktig å bruke pengene på investeringer, for eksempel i infrastruktur, sier Aina Stenersen, fylkesleder i Oslo Frp

– Bruk mer, svarer Einar Almaas, Frps fylkesleder i Nord-Trøndelag.

I regjeringspartner Høyre er holdningen den motsatte:

– Det kan være fornuftig med høyere pengebruk i en nedgangskonjunktur, som vi er i nå. Men slik kan det ikke fortsette inn i evigheten, sier Vidar Grønnevik, fylkesleder i Sogn og Fjordane Høyre.

Klassekampen har i alt snakket med 36 fylkesledere i de to partiene. I Frp tar én fylkesleder til orde for reduksjon på sikt. Et flertall på ti åpner for eller oppfordrer til økt oljepengebruk.

I Høyre tar ingen til orde for økt oljepengebruk og to fylkesledere gir klar beskjed om at pengebruken må ned i 2017-budsjettet.

I årets budsjett brukes 205,6 milliarder kroner fra oljefondet, som er ny rekord. Beløpet tilsvarer 2,8 prosent av Statens pensjonsfond utland (oljefondet). Hver åttende krone som brukes over offentlige budsjetter, hentes fra oljefondet.

På forsiden nå