– De nye regionene kan ta et større ansvar for samfunnsutviklingen regionalt, og dette forsøket vil gi verdifull erfaring i arbeidet med nye oppgaver til regionene, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding lagt ut på nettsiden til Trøndelag fylkeskommune.

Han kommenterer saken overfor Trønder-Avisa:

- Sør-Trøndelag ville ikke fått dette. Nord-Trøndelag ville ikke fått dette. Men Trøndelag får det. Det får de fordi de har gått foran, og fordi de får et sterkere fagmiljø, sier Sanner til Trønder-Avisa.

Fylkesordfører i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, leder sammenslåingsprosessen. Hun kommenterer nyheten:

– Vi har ambisjoner om å bygge et sterkt regionalt nivå med flere oppgaver underlagt folkevalgt styring. Dette er en god start, sier Mevassvik i en pressemelding.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag kommenterer nyhet på sin Facebook-profil:

«Frist we take Manhattan, then we take enda flere oppgaver fra statens direktorater og embeter,» skriver Sandvik.

Og videre kommenterer han:

«Det er ansatt en ny direktoratsbyråkrat hver dag de siste ti årene. Større og sterkere regioner kan ta tilsvarende oppgaver uten samme byråkratisering,» skriver Ap-politikeren.

Forsøket innebærer at man overfører ansvaret for regionale næringsprogram i landbruket fra fylkesmannen og til fylkeskommunen. Dette skal skje over en periode på to år fra 1. januar 2018, da Trøndelag fylkeskommune trer i kraft.

Les kommentaren: Ode til kornet, sola og bonden

Les også: Bønder, beitedyr og politikk