STATSBUDSJETTET 2017

Mens frontlinjene i budsjettforhandlingene så langt ha gått mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene KrF og Venstre, brøt det mandag ut «borgerkrig» på begge sider av forhandlingsbordet:

* Mandag formiddag: KrFs stortingsgruppe sier nei takk til regjeringens budsjettinnspill fra fredag. Men også til Venstres klimapakke som ble lagt på bordet lørdag.

- Det er ikke alt vi er enige med Venstre om i deres forslag. Jeg har fått fullmakt fra gruppemøtet til å forhandle videre om budsjettet, sa KrF-lederen Knut Arild Hareide etter møtet.

* Mandag kveld: Statsminister Erna Solberg kaller inn partiledelsen hos regjeringspartner Frp til separatmøte i statsministerboligen i Parkveien. Ett av temaene på møtet: Høyre vil at Frp skal låse opp den såkalte «bilpakken». Frem til nå har Frp blankt avvist dette. Pakken innebærer at økte drivstoffavgifter blir «overkompensert» med 900 millioner kroner til bilistene i form av avgiftslette og bompengerefusjoner.

Overrasket KrF

Venstre overrasket KrF med å legge en større pakke med klimakrav på forhandlingsbordet lørdag ettermiddag.

Ifølge avisen Dagens Næringsliv måtte Venstre og KrF be om separatmøte i et forsøk på å koordinere utspillet seg imellom, før møtet med Høyre og Frp kunne fortsette. Dette har også Adresseavisen fått bekreftet i ettertid.

Mandag var det KrFs tur. Etter gruppemøtet sendte KrF over en større liste med krav. For regjeringspartiene og Venstre kom dette bardust på, før helgen fikk nemlig KrF en større pakke på kontantstøtte, familievern og tidlig innsats i skolen.

Samtidig gjorde begge støttepartiene det klart de ikke ville ha nye fellesmøter før det kommer noe nytt på bordet fra regjeringen.

- Det står veldig stille. Det har det i grunn gjort lenge nå, skisserer en kilde.

Les også: Sentrum slår sprekker

Kriseforberedelser i Frp

Mandag kveld er det derfor statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og partitopper i Høyre som møtte Frp-leder Siv Jensen, hennes nestleder Per Sandberg og Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi i statsministerboligen.

På blå side av bordet har temperaturen også steget betraktelig de siste dagene.

I deler av Høyre har det vært stor irritasjon over at Frp konsekvent har avvist å låse opp bilpakken.

Mandag kveld ble bilpakken tema også for statsministeren.

Utfallet av denne diskusjonen er foreløpig uklart. Frps nestleder, fiskeriminister Per Sandberg, var mandag kveld opptatt av å avdramatisere budsjettkrisen.

- Det er mye kriseprat nå, men jeg sier som min mor; alt order seg til jul, Per, sa en spøkefull Sandberg til journalistene.

Uttalelsene står i skarp kontrast i tidligere meldinger fra Frp-leiren. Der i gården har man ikke lagt skjul på at man har forberedt seg på muligheten av utflytting fra regjeringskvartalet før jul.

LES MER: Grande på lørdag: Kan ikke kutte klimagassutslipp uten å kutte bilpakken.

Uro i Venstre

Som om konfliktlinjene i budsjettdramaet på Stortinget er mange nok, meldes det også om en viss uro internt i Venstre.

Venstre har kjørt knallhardt på klimakravene hele høsten. Flere kilder i partiet bekrefter at det nå har oppstått en diskusjon om hvor langt Venstre skal presse situasjonen.

- Konsekvensene for videre borgerlig samarbeid og valget 2017 er blitt tema hos oss. Det er ulik tilnærming til dette i stortingsgruppen, bekrefter en partikilde.