KrF og Venstre hoder døra åpen for fortsatt budsjettenighet med regjeringen, men erkjenner at stemningen er dårligere.

En ting er alle enige om; Stortingets budsjettfrist torsdag klokken 18 ryker.

- Vi jobber videre for å få en løsning, men vi blir neppe ferdig før fristen i torsdag ettermiddag, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen til Adresseavisen.

- Vi er neppe i land med et forhandlingsresultat torsdag, sier Venstres Terje Breivik.

Ap til angrep

Opposisjonen har så langt forholdt seg i ro og latt de borgerlige partiene krangle seg imellom. Men onsdag tok Ap-leder Jonas Gahr Støre bladet fra munnen.

Han slakter statsminister Erna Solbergs politiske håndverk.

– Det politiske håndverket er kritikkverdig for å si det forsiktig. Jeg har ikke andre ord for å beskrive at statsministeren og finansministeren en uke før Stortinget får budsjettet, stiller ultimatum. Det er uryddig, og det viser manglende respekt for Stortinget, sa Støre i en tale under LO Stats kartellkonferanse på Gol.

Les mer: Gunnar Okstad: Det haster, Erna!

- Støre forstår ikke

Støre beskrev budsjetthøsten som er kaotisk og slo fast at langdryg forhandlinger og stadig fristbrudd går på statsministerens autoritet løs.

Solberg selv ville ikke svare på denne kritikken, og sendte i stedet Høyres klimapolitiske talskvinne Tina Bru på banen.

Bru fastslo onsdag ettermiddag at kritikken fra Støre «ikke henger på greip».

- Jeg tror ikke han forstår budsjettprosessen under en mindretallsregjering. Vi jobber for å skaffe landet et godt budsjett som sikrer flere arbeidsplasser og bedre velferd, så får Arbeiderpartiets leder bruke tiden på spill og spekulasjoner, sier Bru til NTB.

LES OGSÅ: Innovasjon Norge la onsdag frem fem anbefalinger om bruk av ren energi

Vil forhandle mer

At fristen torsdag ettermiddag ryker for de borgerlige partiene, betyr ikke at det er for sent for partene å bli enige om en budsjettavtale.

De har fortsatt tid til å gjøre dette frem til budsjettavstemningen 5. desember, selv om det nok vil skape en del praktiske problemer for Stortinget.

Ingen av de ulike komiteene kan starte behandlingene av sine fagkomiteer, før finanskomiteen har avlevert et helhetlig budsjettopplegg for 2017.

Budsjettsituasjonen var tema på gruppemøter både hos både KrF og Venstre onsdag ettermiddag. KrF-leder Knut Arild Hareide oppsummerte møtet med at han vil sende et budskap til regjeringspartiene om at partiet er klare for nye samtaler.

– Det har vært en dialog hele veien. Jeg mener det mest konstruktive nå vil være at vi sette oss ned for å gå videre med de skissene vi har sendt til hverandre, sa Hareide etter møtet.

En oppgitt Venstre-leder Trine Skei Grande medga onsdag at hun ikke var like optimistisk som tidligere i uken.

- Nei, det er jeg ikke, sa Skei Grande, da hun gjestet Zeros store miljøkonferanse i Oslo onsdag.

LES OGSÅ: Dette er Zerokonferansen

Fortsatt strid om bilpakken

Kilder i forhandlingsdelegasjonene på Stortinget sier til Adresseavisen at det faktisk ikke har vært særlig til reelle forhandlinger å snakke arbeidspartiene før tirsdag denne uken.

Sentralt i tautrekkingen står den mye omtalte bilpakken. Her vil verken Frp eller Venstre rikke seg av flekken, og dette har blokkert og spist mye tid.

Da statsminister Erna Solberg gjestet samme Zero-konferansen tidligere onsdag, ble hun konfronter om den «avlåste bilpakken» som samarbeidspartiene krangler om.

– Det er selvsagt ikke kroner og øre i avgifter som er det mest avgjørende, det har vi sagt hele tiden. Det er de store teknologiske skiftene som er viktig for å få dette til, sa statsministeren ifølge NTB – og viste til statlige rammebetingelser og investeringer blant annet via Enova, som skal bidra til lavutslippsteknologi.

KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre er kritisk til statsminister Erna Solbergs politiske håndverk om dagen. Budsjettenigheten står i stampe, fristen torsdag ettermiddag vil etter alt å dømme ryke. Foto: Pedersen, Terje, NTB scanpix