Høyre-kilder: Alt annet enn fire partier er et nederlag

Høyre har uka og helga på seg, hvis ikke blir det kaos på mandag. Det meldes om stor frustrasjon.

Må komme i havn: Høyre-kilder tror de klarer å oppnå enighet med alle fire partier i løpet av helga. - Men dersom det blir veldig mange sår å slikke etterpå, så blir det krevende å bygge opp igjen tilliten, sier en kilde. 

Saken oppdateres.

Flere sentrale Høyre-kilder forteller at frustrasjonen er veldig stor. Akkurat nå sitter Høyres stortingspolitikerne i gruppemøte, som startet klokken 12.

- Vi er limet i samarbeidet. Det er en veldig krevende situasjon, men vi må prøve ta ting ned nå og puste med magen, sier én kilde.

Hva nå, Høyre? Venstre har brutt og KrF tenker seg meget nøye om akkurat nå i sitt gruppemøte.

Les saken: Frykter KrF selger miljøprofilen for hjertesakene

Krisemøte

Vanligvis holdes Høyres gruppemøter senere onsdag ettermiddag, men denne uken ble det fremskyndet.

- Jeg er spent, sier en kortfattet Kristin Vinje, stortingsrepresentant fra Oslo på vei inn møtet, til Aftenposten.

Generalsekretær John-Ragnar Aarseth vil ikke si noe om hva det uannonserte møtet vil inneholde, og henviser til parlamentarisk leder Trond Helleland.

- Det blir en gjennomgang av situasjonen vi står i, sier Helleland om møtets innhold.

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang, som nå er statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), er imidlertid optimistisk.

- Det ordner seg, det er jeg helt sikker på, sier Stang til Aftenposten.

Til stede på det møtet er også Høyre-statsråder som næringsminister Monica Mæland, forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, europaminister Elisabeth Aspaker, helseminister Bent Høie, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og kulturminister Linda Helleland.

Statsminister Erna Solberg har varslet at hun vil uttale seg om saken klokken 14.15 onsdag ettermiddag.

- Kommer til enighet i helga

Alt annet enn en løsning som inkluderer alle partiene, anses som et nederlag, ifølge mange Høyre-kilder som Adresseavisen snakker med.

- Hvis KrF også bryter, så blir det verre. Men dersom Krf er med, blir det lettere å få med også Venstre i løpet av helgen, sier en annen kilde.

- Det er frustrasjon både på politikk og person, sier flere kilder, og en utdyper:

- Jeg tror vi kommer til enighet i løpet av helgen. Men dersom det blir veldig mange sår å slikke etterpå, så blir det krevende å bygge opp igjen tilliten. Tonen mellom de fire partilederne har vært god hele tiden, så er det andre som bidrar mer til en konflikttone, sier en kilde.

Les kommentaren: Borgerlig sammenbrudd

- Spillmakere

Også en annen kilde er opptatt av at dette ikke bare handler om ren politikk, men om "frustrasjon på person".

- Det er noen spillmakere som setter Trine Skei Grande i en vanskelig situasjon. Det handler også om at Venstre har to grupper å ta vare på: De som tenker miljø først, men også de næringslivsvennlige, som kanskje ikke er like opptatte av den bilpakka, mener én kilde.

Noen kilder sier Høyre nå begynner å forstå at det var en stor tabbe å gå med på bilpakke-ultimatumet til Frp, som ble lagt allerede uken før de presenterte sitt felles budsjett.

Fakta om veien til neste års budsjett
  • * Statsbudsjettet for 2017 skal vedtas under finansdebatten mandag 5. desember, men regjeringen har ennå ikke sikret flertall for sitt budsjett. Etter at Venstre brøt forhandlingene, finnes følgende veier videre:
  • * De fire borgerlige partiene tar opp forhandlingene igjen og blir enige før mandag.
  • * KrF fortsetter forhandlingene uten Venstre og sikrer regjeringens budsjett.
  • * KrF verken bryter eller sier seg villig til å forhandle videre alene, og oppfordrer regjeringen og Venstre til å gjenoppta forhandlingene.
  • * KrF bryter forhandlingene. Da har regjeringen to valg under finansdebatten: – Stille kabinettsspørsmål på sitt budsjett mandag, og enten måtte gå av eller bli reddet, mest trolig av KrF, eventuelt av andre partier som ikke ser seg tjent med et regjeringsskifte ni måneder før neste valg. – Velge å bli sittende uten å ha oppnådd flertall for budsjettet og styre på en tidsbegrenset fullmakt fra stortingspresidenten.
  • * En tidsbegrenset styringsfullmakt er kun brukt to ganger siden krigen, sist under Gro Harlem Brundtlands regjering i 1986. Det innebærer at regjeringen «settes under administrasjon» av stortingspresident Olemic Thommessen (H).
  • * Fullmakten gir regjeringen midlertidig adgang til å kreve inn skatter og avgifter og penger til å holde statsapparatet i gang.
  • * Budsjettbehandlingen vil da mest trolig bli utsatt til etter jul, og det er regjeringens ansvar innen den tid å klare å skape flertall for et nytt
På forsiden nå